Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sparkrav drabbar de äldre

/
  • Gunnel Brandelius bor i en egen lägenhet på äldreboendet Brevbäraren på Frösön. Hon tycker att kommunens förslag att minska bemanningen inom äldreomsorgen är helt uppåt väggarna. Foto: Ulrika Andersson

Kommunens besparingar lämnar ingen oberörd. Nu har turen kommit till de gamla och funktionshindrade. Bemanningen ska minskas inom Östersunds äldreomsorg och en stor del av vården av de handikappade ska privatiseras.

Annons

Gunnel Brandelius bor i en egen lägenhet på äldreboendet Brevbäraren på Frösön. Hon tycker att kommunens förslag att minska bemanningen inom äldreomsorgen är helt uppåt väggarna.

– Så här kan de bara inte göra. Personalen har ju fullt upp redan i dag. Vi skulle direkt märka om de drog ner på personalen.

Hon får medhåll av Mona Helonsdotter som arbetar som undersköterska på boendet.

– Man kan inte dra ner mer på personalen. Vi har redan så mycket att göra att vi inte skulle hinna med om vi var färre.

Tidigare i veckan beslutade vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun att minska kostnaderna i verksamheten med totalt 35 miljoner kronor de närmaste två åren. En del i sparpaketet går alltså ut på att minska bemanningen inom äldreomsorgen.

En annan del handlar om att ett antal boenden för vuxna med olika funktionshinder ska privatiseras.

– Vi tror ju att en konkurrensutsättning av den här verksamheten ska minska våra kostnader, säger ordförande Katarina Nyberg Finn, s, och tillägger att hon inte ser några direkt negativa sidor med en privatisering.

När det gäller minskningen av personal inom äldreomsorgen så konstaterar kommunens utredning att det finns risk för flera negativa konsekvenser. Till exempel att de äldre får sitta inomhus mer eftersom personalen inte hinner ta ut dem.

Personalminskningen kan också leda till färre sociala aktiviteter för de gamla men också att de får vänta längre när de behöver hjälp från personalen.

Katarina Nyberg Finn hoppas ändå att personalminskningen inte ska märkas så mycket.

– Ska man spara 35 miljoner kronor så kommer det att märkas på något sätt. Vi måste försöka hitta de smartaste sätten att spara inom vår verksamhet.

Lägre bemanning inom äldreomsorgen ska minska vård- och omsorgsnämndens kostnader med cirka 5 miljoner kronor.

– Det här är en väldigt liten del av våra totala kostnader så jag tror inte att det kommer att märkas så mycket, säger Katarina Nyberg Finn.

Gunnel Brandelius är ändå bekymrad över sparbeslutet.

– Det är klart man oroar sig. Jag har det bra nu och det här är ett fantastiskt boende med en jättebra personal. Men det är väldigt dumt om de ska dra in och spara på oss äldre, säger hon.

Gunnel Brandelius berättar att hon betalar nästan 7 600 kronor i månaden för boende, mat och el. För de pengarna tycker hon att hon och de andra som bor på Brevbäraren måste få behålla den bemanning som finns i dag.

Mer läsning

Annons