Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skolskjutsregler – lättare för elever som flyttar

Elever som flyttar inom Östersunds kommun efter att läsåret har börjat men vill gå kvar i sin gamla skola har rätt till skolskjuts. Det är nytt för detta läsår.

Annons

– Det blir något bättre för de barn som måste flytta under året, säger Åke Wallin, skolskjutsansvarig på Östersunds kommun.

Östersunds kommun har utformat nya skolskjutsregler eftersom de tidigare reglerna formulerades när eleverna i princip placerades i den skola som låg närmast hemmet. Om skolvägen var längre än ett visst bestämt antal kilometrar fick de fri skolskjuts. Nytt för i år är att elever har rätt till skolskjuts om de flyttar inom kommunen men vill gå kvar i den gamla skolan trots att det finns skolor på närmare håll.

– Det får däremot inte bli dyrare. Om eleven inte hade skolskjuts tidigare får han eller hon det inte efter en flytt heller, säger Åke Wallin.

Rörligheten bland kommunens skolelever har också ökat med åren. Det har blivit glesare bland skolorna och friskolorna har ökat under. Men elever som väljer en annan skola än den som kommunen anvisat har inte rätt till skolskjuts. De kan däremot ansöka om dispens.

Mer läsning

Annons