Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler underlättar bevakningen för butikerna

Det ska räcka med att skicka in en anmälan om kamera- övervakning i sin egen butik, enligt ett nytt statligt förslag.

Annons

Nyligen lämnade den statliga utredningen över ett betänkande till regeringen där de föreslår en rad förenklingar i reglerna för kameraövervakning.

Kameraövervakning med rätt att spela in bilder i butikslokaler förslås bli tillåtet efter anmälan. I dag krävs tillstånd från länsstyrelsen.

Men i anslutning till in- och utpassering i butikerna kommer det fortfarande att krävas tillstånd, eftersom det omfattar övervakning av allmän plats.

Alla regler som berör ämnet ska samlas i en lag – kameraövervakningslagen – och utredningen föreslår Datainspektionen som övergripande tillståndsmyndighet. I dag är det Justitiekanslern som hanterar överklaganden.

Att Datainspektionen kommer in i bilden innebär också att myndigheten ska ha ett ansvar för att länsstyrelserna agerar enhetligt i sina bedömningar.

– Detta kommer att underlätta för butiker och polisen i arbetet med att förebygga och klara upp brott, säger Pär Bygdeson, VD på Livsmedelshandlareförbundet.

Även i fortsättningen blir det polisen som avgör om en butik får dela med sig av det inspelade materialet och i så fall till vilka.

Vidare införs en skadeståndsbestämmelse.

Den som bedriver kameraövervakning ska ersätta den övervakade för skada och kränkning av den personliga integriteten, när orsaken är behandling av bild- och ljudmaterial i strid med lagen.

Mer läsning

Annons