Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya råd efter parasitlarmet

Parasitlarmet i Östersund har lett till att nya rekommendationer har tagits fram för att minska riskerna för smittspridning.

Annons

slog till med full kraft mot tusentals Östersundsbor i november och december förra året. Sedan dess har den lilla parasiten hamnat i fokus på många håll. Till exempel har myndigheterna Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet tillsammans med organisationen Svenskt vatten tagit fram nya råd för att hindra framtida smittspridning via parasiter.

De nya rekommendationerna riktar sig till kommuner och andra som bereder dricksvatten för allmänheten. Eftersom de båda parasiterna Cryptosporidium och Giardia sprids via avföring så handlar de nya råden delvis om att kontrollera hur avloppsvatten sprids.

I de nya råden står att den som ansvarar för dricksvattnet bör inventera vilka utsläpp som finns från enskilda och kommunala avlopp. Även hantering och spridning av gödsel bör inventeras precis som avrinning från jordbruksmark. De nya rekommendationerna säger också att avloppsreningsverkens funktion bör optimeras så att de släpper ut så få livskraftiga parasiter som möjligt.

De regler som finns i dag säger att det ska finnas skydd, exempelvis i ett vattenverk, som tar bort mikrobiologiska föroreningar i dricksvattnet. Samtidigt är det mycket komplicerat att mäta och kontrollera hur många parasiter som finns i en viss mängd dricksvatten. I de nya rekommendationerna konstateras att det inte är meningsfullt att ta fram specifika gränsvärden för hur många parasiter som får finnas.

Mer läsning

Annons