Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya myndigheten arbetar för tillväxt i hela landet

/
  • Tillväxtverkets lokaler ser inte ut mycket för världen. Men härinne sker mycket av arbetet med strukturfondernas miljarder. Daniel Madsén och hans kollegor har ett styvt arbete framför sig. ”Vi ska ut med åtta miljarder kronor”, säger han. Foto: Pelle Zackrisson
  • Annika Lidgren är en av de tiotal anställda på Tillväxtverket som tidigare jobbade på Glesbygdsverket. De utreder ungefär likadana frågor som tidigare men med en skillnad. ”Vi jobbar med tillväxtfrågor. Men det är ett bredare perspektiv. Nu är det inte bara landsbygd som vi tittar på”, säger hon.

Den enes död – den andres bröd. Samtidigt som Glesbygdsverket gick i graven för två veckor sedan så invigdes Tillväxtverket. Nu styr man över hur EU-stöd i miljardklassen ska fördelas.

Annons

För drygt två veckor sedan invigdes Tillväxtverket på Fyrvalla.

Här jobbar ett femtiotal anställda under generaldirektör Christina Lugnet. Ett av de viktigaste uppdragen är att förvalta de så kallade strukturfonderna.

Totalt rör det om runt åtta miljarder kronor.

– Det handlar om rätt mycket pengar alltså, säger Daniel Madsén, informatör på Tillväxtverket.

Vilka är det som kan få del av de här pengarna?

– Exempelvis så är det kommuner. Generellt så kan man säga att det är offentliga institutioner som kan söka de här pengarna. De når aldrig ner direkt till enskilda privatpersoner eller företag, säger Daniel Madsén.

Men ibland går det även för privata företag att få del av strukturfondernas miljardkassa. Daniel Madsén berättar att företaget Biokombinat i Sveg lyckats fått stöd från strukturfonderna.

Men är inte Biokombinat ett enskilt företag?

– Jo, men de har fått stöd för sin utveckling av en del av sin produktion.

Men det är inte bara att skriva en listig ansökan och sedan vänta på pengarna.

En förutsättning för att få stödet är att det finns offentlig medfinansiering med minst 50 procent förklarar Daniel Madsén.

Mer läsning

Annons