Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kurser ska lösa brist på ordningsvakter i länet

/
  • I dag gör Viktor Mattsson, Kajsastina Ångström och Katarina Bodin sista dagen i sin utbildning, sedan är de färdiga ordningsvakter.
  • Det var länge sedan det hölls ordningsvaktsutbildning i länet berättar Hans Höglin.”Bland annat behövs många inom fjällvärlden bland annat i Åre”, säger han.Foto: Håkan Luthman
  • ”Att kunna prata är det bästa en ordningsvakt kan göra. En annan viktig sak är att inte ta påhopp personligt, det är ju inte dig personligen som folk blir arga på utan på dig som vakt”, säger Hans Höglin, pensionerad polis som nu utbildar ordningsvakter. Foto: Håkan Luthman

Det råder brist på ordningsvakter i Jämtlands län. De 27 personer som under två veckors tid gått grundutbildningen kommer inte att behöva leta länge efter arbete. Även om det finns några tjejer i gruppen så behövs det många fler anser utbildaren.

Annons

LT besöker utbildningen näst sista dagen under de två veckor den håller på.

Av sammanlagt 90 sökande fick 27 möjligheten att utbilda sig till ordningsvakt.

– Det har inte varit någon utbildning i Jämtland på länge på grund av att det saknats utbildare. Därför finns ett uppdämt behov. Vi kommer även att ha en grundutbildning senare i vår, säger Hans Höglin, pensionerad från polisyrket som nu arbetar med att utbilda ordningsvakter.

Det finns några tjejer bland de som går utbildningen i Östersund.

– Men det är för få. Jag vill att det ska bli fler, säger Hans Höglin.

Han tycker att tjejer bidrar till en lugnare stämning.

– Jag tror att en tjej får sympatier från hela krogen där hon jobbar och jag tror också att det är färre som ger sig på en tjej, säger Hans Höglin.

Kajsastina Ångström, Svedje, och Katarina Bodin, Östersund, är två av tjejerna på plats.

– Jag har alltid varit lite intresserad av yrket och tycker om att träffa folk, jag vill också få möjlighet att göra något annat. Det känns lite som en utmaning också, säger Katarina Bodin.

– Jag håller på att utbilda mig till hovslagare men det känns som en bra idé att kunna jobba lite extra, säger Kajsastina.

Viktor Mattsson går utbildningen för att han älskar att träffa folk och tycker om att prata. Han vet redan i dag att han har jobb att gå till.

– Det ska bli roligt att se hur folk beter sig, säger han.

Alla tre känner sig ganska orädda över att hamna i svåra situationer och tycker inte att det är så svårt att lära sig vilka spelregler de har att hålla sig till.

– Mycket är logiskt och handlar om sunt förnuft, säger Viktor Mattsson.

– 95 procent av jobbet är att prata och det är det jag lär ut. Vi vill ha tänkande, artiga, trevliga ordningsvakter som är duktiga på att prata, säger Hans Höglin.

Utbildningen innehåller bland annat 20 timmar juridik, 20 timmar konflikthantering, sjukvård och brandsäkerhet.

– Det är ju till exempel ordningsvaktens jobb att utrymma lokaler om det börjar brinna och se till att utrymningsvägarna är öppna, så att det inte blir som Göteborgsbranden, säger Hans Höglin.

Det ligger också stort fokus på hur en vakt ska och får agera i olika situationer. De tittar bland annat på filmsnuttar som visar vakter som agerar på olika sätt i och diskuterar sedan vad som är fel och rätt.

Mer läsning

Annons