Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krogvanor får unga att dricka för mycket

/
  • Peter Svensson har ätit middag och druckit ett glas vin på Dalwhinnie i Östersund. ”Jag är absolut inte ute ofta. Ett glas vin till en oxfilé är gott, men jag tycker det räcker med det”. Att han är ute en tisdagskväll hör inte till vanligheterna. ”Det är på fredagarna jag brukar går ut på afterwork, men det blir ganska sällan”, säger han.
  • Unga dricker mer, oftare och alkoholkulturen har förändrats, hävdar experter från olika håll. ”Det började ungefär från år 2000 och framåt när samhället började gå bra”, säger Alf Lerner distriktsläkare vid Åre hälsocentral.
After work-traditionen, att ta ett glas efter jobbet oavsett vilken dag i veckan det är har också fått genomslag menar han.
  • Ninni Hallkvist har jobbat inom krog- och restaurangbranschen i 40 år. Fredagarna är den stora after workdagen, men det har blivit vanligare även andra veckodagar, berättar hon.”Det har blivit vanligare att folk kommer in en sväng, läser tidningen eller träffa andra och varvar ned efter jobbet med en öl eller något alkoholfritt. Jag tror man träffas mer på lokal nu är förut.”Men det är vanligare nu att jag hör att människor har en vit månad, en månad utan alkohol. Det hörde jag aldrig förut. Men man går ut ändå för att träffa andra, och dricker något utan alkohol”, säger Ninni Hallkvist, som jobbar på Simon och Viktor.Text: Ulrica Dahlqvist

Nya tider har gett nya vanor. Hos unga män mellan 20–29 har alkoholkonsumtionen ökat oroväckande mycket, visar en kommande rapport från Folkhälsoinstitutet. Det är en trend som märks tydligt även i Jämtlands län.

Annons

Inom kort ska Folkhälsoinstitutet leverera en rapport till regeringen om drogförebyggande arbete. Och i den finns alarmerande uppgifter – alkoholkonsumtionen bland unga ökar kraftigt.

• Unga män mellan 20 och 29 år dricker så mycket att de riskerar bli beroende.

• Bland män 20–24 år ökade andelen med riskabla vanor från 9 till 13 procent.

• Bland män 25–29 år ökade andelen med riskabla vanor från 7 till 13 procent.

• Bland kvinnor 25–29 år ökade andelen med riskabla vanor från 6 till 8 procent.

Även i Jämtlands län märks effekterna av att unga vuxna dricker allt mer. Thomas B Andersson, alkoholpolitisk samordnare vid Jämtlands läns landsting ser flera orsaker till detta.

– Det hänger samman med stor tillgång, att det är lättare att få tag på billig alkohol, det finns fler restauranger och att folk har det hyggligt ställt, trots den lågkonjunktur som nu råder, säger han.

Det har gjort att trenderna har förändrats bland de unga.

– Festandet har en stor betydelse för dem, säger han.

Även Alf Lerner, distriktsläkare vid Åre hälsocentral, har sett att konsumtionsmönstret har ökat.

– Det började ungefär från år 2000 och framåt när samhället började gå bra, säger Alf Lerner.

Vid den tiden hade även after work-traditionen, att gå och ta sig ett glas efter jobbet oavsett veckodag, slagit igenom.

– Det har funnits fler möjligheter att gå ut och dricka under de senaste tio åren, med after work och fler utskänkningsställen, säger Alf Lerner.

Men än så länge har han inte sett några tydliga effekter av drickandet bland patienter i vården.

– De kommer senare, om cirka tio år. Då är det bland annat högt blodtryck, hjärtklappning, höga blodfetter, sömnsvårigheter, oro och ångest de kan känna, säger han.

Men Thomas B Andersson ser andra än mer påtagliga effekter i samhället.

– Fyllekörningen, som ökar kan vara en omedelbar verkan av det, men även misshandelsfall och fall av kvinnomisshandel. Just i kvinnomisshandelsfallen tror jag alkoholen kan sätta turbo på det, säger han. Jämtlands läns landsting arbetar dock aktivt med att få drickandet att minska. De jobbar bland annat tillsammans med kommunerna och polisen med ”Mobiliseringen” mot ungas drickande, samlingsplatsen Riskbruk.se samt har kontakt med krogarna genom att utbilda dem om ansvarsfull alkoholservering.

– Aktiviteterna finns, men trenderna är svåra att åtgärda, säger Alf Lerner.

Mer läsning

Annons