Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya byggplaner för Östberget

/

Ett hotell eller annan typ av besöksanläggning planeras på Östbergets högsta del, i närheten av utsiktstornet. I direkt anslutning till hotellet planeras en ny väg samt en skidanläggning.

Annons

Läget är attraktivt och ger en hänförande utsikt från hotellet samtidigt som det blir ett väl synligt landmärke från stora delar av staden.

Hotellet blir betydligt mindre än Björntanden som planerades tidigare. Byggnadshöjden ska begränsas i enlighet med Luftfartsverkets krav på hinderfrihet för flygtrafiken, vilket innebär en högsta höjd på 500 meter över havet.

Ett hotellbygge skulle inte störa redan etablerade stigar, spår eller leder.

Vid ett hotellbygge ska större delen av Östberget bevaras som skogsområden för friluftsliv. Större delen av berget behålls som skogsmark med spår, leder och anläggningar för allmänheten som är intresserade av friluftsliv.

I dag finns ett nät av olika slags spår, leder och anläggningar för längdskidåkning, skogspromenader, äventyrslek, mountainbike, bergsklättring och skidslingor. Dessa aktiviteter ska finnas kvar och vidareutvecklas.

Tanken är att Östbergets naturområden kan bli ett bra komplement för en framtida satsning på ett hotell eller annan besöksanläggning.

Toppvägen ska ersätta den branta och smala Utsiktsvägen för biltrafik. Vägen går i dag till parkeringen för elljusspåret, men på vissa ställen är lutningen 12 procent, vilket är i brantaste laget för tyngre fordon. En annan väg har därför studerats, som i stället har en jämn lutning, på cirka nio procent. Om en ny väg ska göras måste elljusspåret flyttas på för att ge plats. Vägen ska avslutas med en vändslinga eller vändplan vid utsiktstornet. Där ska det även göras plats för bussuppställning.

När Toppvägen är färdig ska den nuvarande allmänna parkeringen vid utsiktstornet utökas med ytterligare platser för besökare. När hotellanläggningen genomförs ska tillhörande parkeringar byggas inom det egna området.

Ett nytt skidsystem föreslås också vid Gustavsbergsbacken samt nya nedfarter. Tanken är att skidåkningen blir mer varierad och familjevänlig. Målsättningen är att anläggningen ska vara färdig till säsongen 2010–2011.

Översiktsplanen är utställt till och med september. Kommunfullmäktige kan anta planen under hösten.

Mer läsning

Annons