Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny våg av skoterstölder drabbar länet: Det stjäls för flera miljoner

/
  • Det verkar bli en ny topp, säger polisen Håkan Jonasson.
  • Stölderna handlar om miljonbelopp, säger Sten Holmberg.Foto: robert henriksson (OBS! Bilden har inget med artkeln att göra)illustration: Kjell Nilsson-Mäki
  • (Klicka för större bild.) Illustration: Kjell Nilsson-Mäki

Hittills i år har 28 skotrar i länet anmälts som stulna. Nu vill polisen och Stöldskyddsföreningen att skoterägarna ska göra det svårare för tjuvarna.

– Det verkar bli en ny topp, säger polisen Håkan Jonasson.

Annons

Att skoterstölderna ökar är ett avbräck i en annars ganska positiv utveckling för polisens del.

– Brottsligheten generellt ser ganska bra ut, bilstölder och fritidshusinbrott och den typen av brott minskar, säger Håkan Jonasson.

Men för skotrar är utvecklingen den motsatta.

– Det har gått upp märkbart, det handlar om allt från rena beställningsjobb, tillfällighetsstölder när någon behöver en skoter för att transportera sig från punkt a till b och försäkringsbedrägerier, säger Håkan Jonasson.

Under de sista åren har antalet skotrar som stjäls ökat i länet.

– Det var en märkbar topp kring 2006 då dubblerades antalet stulna skotrar, nu ligger det på mellan 50 och 60 personer, säger Håkan Jonasson.

Men det ser ut som att skoterstölderna kan accelerera ytterligare under 2010.

Larmstatistiks sammanställning visar att 28 skotrar stulits bara under årets första två månader.

– Det rör sig om miljonbelopp.Nya skotrar är dyra, de kostar omkring 120 000 kronor, berättar Sten Holmberg, tidigare polis och numera ordförande för Stöldskyddsföreningens lokalstyrelse i Jämtlands län.

Förra vintern fanns en organiserad skoterstöldsliga i Dalarna vilket fick konsekvenser även i Härjedalen. En av de skotrar som hittades i Dalarna och hade köpts på ett lite konstigt sätt tidigare, hade stulits i Funäsdalen.

Men där räckte inte bevisen till en fällande dom.

För att få ned antalet skoterstölder krävs insatser av såväl polis, skoterförsäljare och ägare, enligt Sten Holmberg och Håkan Jonasson.

– Risken att bli stoppad på fjället om man har en stulen modifierad skoter är ju liten, även om polisen i Härjedalen är väldigt aktiv med att ha sådana kontroller, säger Håkan Jonasson.

Så där finns det mer att göra, med fler kontroller längs skoterleder. Från Stöldskyddsföreningens sida handlar insatserna om att uppmana skoterägare att ha bra lås och att uppmana skoterhandlarna att informera om dessa lås.

– Cykelstölderna och bilstölderna har ju minskat tack vare bättre lås, säger Sten Holmberg.

Det handlar alltså om att göra det svårt för tjuven, men godkända lås och mattlås.

– En sak är ju att skotrarna inte bör lämnas lastade på släpvagn så att det bara är att koppla på släpvagnen och åka därifrån, oftast påträffas släpvagnen, men inte skotern, säger Sten Holmberg.

Mer läsning

Annons