Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny självständig sparbank kan ta över efter Swedbank

Sparbankernas riksförbund överväger att öppna en självständig sparbank i Jämtland. Eventuellt kan förbundet komma att ta över något av de Swedbankkontor som ska läggas ner.

Annons

Totalt finns det 66 fristående sparbanker i landet. I dag är det bara Jämtlands och Västerbottens län som är utan. Men snart kan det bli ändring på det.

I samband med att Swedbank i våras deklarerade att de har för avsikt att lägga ner sina kontor i Stugun, Oviken, Gäddede, Hallen och Hammerdal tog lokala aktörer initiativ till en självständig sparbank i Jämtland.

– Det finns lokala krafter som driver på i frågan, bekräftar Lennart Ohlstenius, ordförande för Sparbankernas riksförbund.

– Intresset för de självständiga sparbankerna har ökat – inte bara i Jämtland, utan i hela landet – eftersom de klarat sig helskinnade ur bankkrisen, fortsätter han.

Sparbankernas riksförbund har undersök vad som krävs i form av kapital och volym för att starta ett lokalkontor i Jämtland. Men fortfarande är det mycket arbete kvar innan en självständig sparbank i länet kan bli verklighet.

– Troligtvis blir det av, men det fodras mycket innan vi kan beteckna oss som klara, säger Lennart Ohlstenius.

Om ett lokalkontor blir verklighet kan Sparbankernas riksförbund komma att ta över något av de fem kontor som Swedbank vill göra sig av med.

– Personligen tycker jag att det skulle passa bra att ta över ett befintligt kontor. Vi samarbetar med Swedbank och har gjort på liknande sätt på andra platser i landet, säger Lennart Ohlstenius.

Men Lennart Ohlstenius vill poängtera att det är hans personliga åsikt, och att förslaget ännu inte är förankrat.

I september eller oktober tros Sparbankernas riksförbund kunna lämna besked huru vida det blir en självständig bank i Jämtland.

Mer läsning

Annons