Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny sida på nätet kan hjälpa till att lösa brott

/

Nu ger sig privatpersoner in i kampen om vardagsbrottsligheten. En internetsajt där stulna grejer presenteras har nyligen lanserats för att öka chansen att lösa brotten.

Annons

Göteborgaren Magnus Pettersen fick själv idén till sajten efter att han köpt en cykel via en försäljningssajt på nätet. Cykeln visade sig senare vara stulen.

– Med internet borde det vara enkelt att kolla upp sådant med hjälp av stöldmärkning och ramnummer innan man köper något, säger Magnus, som genast såg en affärsidé.

Han har tillsammans med fyra kunniga kompanjoner inom databranschen utvecklat sajten brottsportalen.se som startade för en vecka sedan.

I dagsläget finansieras driften via vinst från tidigare projekt samt genom andra uppdrag vid sidan om.

I fortsättningen är förhoppningen att annonsförsäljningen ska bli lönsam.

Tanken med sajten är att man ska kunna göra sin egen efterlysning av sin försvunna pryl. Sedan kan man tipsa varandra runt om i landet när man stöter på något lurt föremål.

Intresset för sajten har under den första veckan varit försiktigt positivt och så är det även vid polisen.

– Än så länge vet jag väldigt lite om det, men alla initiativ mot brottslighet är bra, säger Kjell Wedin, kommissarie vid Östersundspolisen.

På hittegodsavdelningen ser de också positivt på att folk kan få mer hjälp att leta sina stulna. För det är mycket som kommer i orätta händer, bara under fjolåret fick de exempelvis in 350 cyklar till hittegodsavdelningen i Östersund.

– Vi får alltid många samtal direkt efter helgen från folk som blivit av med grejer. Och vi uppmanar alltid att man gör en polisanmälan, säger assistenten Annica Sundin.

Finns det en detaljerad anmälan kan de matcha det inkomna godset mot alla anmälningar i hela landet.

På internetsajten ska man även kunna göra en sökning om man ska köpa något privat, för att dubbelkolla så inte någon lagt upp en stöldanmälan på det.

– Sedan några tillbaka år försvann möjligheten att köpa något i god tro. Numer ligger det även på köparens ansvar att försäkra sig om att det man köper inte är stöldgods, säger Annica Sundin.

Den riktiga ägaren har nu rätt att få tillbaka sin egendom utan lösen och köparen kan, beroende på stöldgods och värde, bli skyldig till häleri.

Mer läsning

Annons