Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rapport från länsstyrelsen: Bostadsbyggandet i länet måste öka

Bostadsbyggandet måste ta fart om Jämtland ska kunna utvecklas enligt de regionala målen. Det är en av huvudslutsatserna i länsstyrelsens färska rapport om bostadsmarknaden i Jämtland.

Annons

Länsstyrelsen har fått ett uppdrag av regeringen att göra en regional analys av bostadsmarknaden i Jämtlands län.

Ett huvudsyfte med analysen är att kommunerna i länet ska kunna använda materialet i sin bostadsplanering.

En av de viktigaste slutsatserna i länsstyrelsens rapport är att det måste byggas fler bostäder i tillväxtregionerna Östersund och Åre.

Görs inte det så finns det en risk för att målet i länets utvecklingsstrategi faller.

Den regionala utvecklingsstrategin säger nämligen att Jämtlands län år 2020 ska vara: ”en region där många vill bo och verka och dit många vill resa.” Men för att nå upp till den målsättningen så krävs att det skapas fler bostäder i länets främsta tillväxtregion, Östersund.

I länsstyrelsens rapport så nämns att Östersunds kommun har en stor inflyttning av ungdomar från övriga Sverige.

Många studerar och för att stimulera en fortsatt inflyttning utifrån så måste bostadsbristen åtgärdas. Gör den inte det så finns en risk för att ungdomar och studenter väljer att flytta till andra län och orter.

Länsstyrelsens rapport kommer fram till att byggandet av nya bostäder måste snabbas på och att det i Östersund behövs såväl bostads- och hyresrätter som villor.

Samtidigt konstateras det i rapporten, både när det gäller Östersund och Åre, att det planerade bostadsbyggandet de närmaste två åren inte kommer att räcka till för att avhjälpa bostadsbristen.

Mer läsning

Annons