Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ombyggnad upprör boende på Västervik

/
  • I ett stort samlingsrum, där det också finns en restaurangdel som inte används, brukar PRO ha sina möten och ett och annat underhållningsarrangemang. ”Titta det är så stort och fint, det är trevligt att kunna vara här”, säger Brita Blom, till höger i bild. ”Det jag inte kan förstå är att kommunen faktiskt byggde om kontoren här i huset nyligen. Det måste ha kostat en hel del, och nu ska det byggas om igen”, säger Gunnar Forslund, till vänster. Med på bilden är också Viola Näslund, mitten. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Att PRO kan ha sina möten och studiecirklar här är så bra. Det är bra när det är nära”, säger Brita Blom.Hon är väldigt upprörd över kommunens renoveringsplaner. ”Jag flyttade hit från en annan fin lägenhet just på grund av att det blev så nära till PRO:s verksamhet”.
  • När LT är på besök sitter Anne-Marie Johansson och broderar korsstygn. Hon och hennes man Sven-Erik, hyr en lägenhet på Västervik och använder ofta de stora gemensamhetsutrymmena, bland annat terapisalen.”Jag är här mest varje dag. Det är ljust och roligare än att sitta i lägenheten eftersom det är andra här också, säger Anne-Marie Johansson.Foto: Ulrika Andersson

Flera av dem som bor i lägenheter på Västervik, Frösön, är upprörda över kommunens ombyggnadsplaner.

– Våra gemensamhetsutrymmen kommer att försvinna. Det var de som gjorde att jag valde att flytta hit, säger Brita Blom.

Annons

I början av oktober skrev LT om kommunens planer på att bygga om E-huset, en av byggnaderna på Västervik. Det ska bli dagverksamhet, kontor och lägenheter för anhörigavlösning.

Anledningen är att dagverksamheten, som nu finns på Jonsagården, är inte anpassade för rörelsehindrade samt att anhörigavlöning och växelvård, som nu finns nu på Solliden Eriksberg, ska flyttas för att göra plats åt en förskola.

Nuvarande seniorboende och demensboendet kommer att finnas kvar på Västervik.

Det som berörs av ombyggnationen är bland annat en terapisal med bland annat vävstolar, en restaurangdel och lokaler som används för möten, musikarrangemang och studiecirklar.

De som bor i någon av de lägenheter, som räknas som seniorboende, samt de som de som bor på demensboendet, är några av dem som utnyttjar lokalerna i dagsläget.

– Jag ser inte så bra att jag kan väva eller sy själv men jag är i terapisalen varje dag och träffar och pratar med alla de andra. Att kunna träffa och umgås med andra är viktigt, säger Viola Näslund, en av dem som bor i en så kallad seniorlägenhet.

– Vi känner oss överkörda helt enkelt. Vi fick ett brev i januari där det stod att de skulle byggas om men ingen har frågat vad vi tycker. Vi har blivit förda bakom ljuset, säger Viola Näslund.

– Min fru sitter här och syr varje dag, berättar Sven-Erik Johansson.

Han och hans fru, Anne-Marie bor också i en lägenhet.

PRO använder lokalerna i byggnaden, de som ska byggas om, för till exempel månadsmöten och studiecirklar.

Brita Blom, som också hon bor i en av lägenheterna, deltar i tre olika cirklar.

– Jag flyttade hit från en annan fin lägenhet jag hade just på grund av att det blev så nära till PRO:s verksamhet.

– Det är skandal att vi inte kommer att kunna vara kvar här, säger Brita Blom.

Mer läsning

Annons