Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod underlättar svåra käkoperationer

/
  • En digital modell används som underlag för tillverkningen av implantatet. I och med individanpassningen minimeras tiden för justering av implantaten under operationstiden.”Och det är enkelt att göra en plastmodell, som den här, som kan användas för att se hur det kommer att se ut och som diskussionsunderlag”, säger Lasse Rännar, Mittuniversitetet.Foto: Ulrika Andersson
  • Projektet att utveckla en ny metod för individanpassade käkimplantat, som Lasse Rännar, lektor vid Mittuniversitetet, är ansvarig för, är också inriktat mot andra beståndsdelar i en människas ansikte. Men vad det handlar om är än så länge hemligt.  Foto: Ulrika Andersson
  • Modellen Lasse Rännar visar är en käke som är tillverkad  i universitetets laboratorium för additiv tillverkning, också kallad friformsteknik.

Forskare vid Mittuniversitetet har tillsammans med käkkirurger utvecklat en ny metod för individanpassade käkimplantat. Huvudingrediensen i metoden är att komplicerade käk­­operationer förbereds och planeras virtuellt.

Annons

I slutet av oktober opererades det första implantatet in vid akademiska sjukhuset i Uppsala.

Metoden som används för individanpassade käkimplantat är en del i projektet ”Tekniska hjälpmedel vid idrottsskador och medicinska tillämpningar”. Forskare från universitetet samt käkkirurger vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Mälardalens sjukhus i Eskilstuna ligger bakom den nya metoden.

Lasse Rännar är projektansvarig och lektor på Mittuniversitet.

Han håller i en plastmodell av en käke som är gjord på universitetet. I modellen har halva käken ersatts med ett implantat.

Det unika med metoden är arbetet som sker innan själva operationen. Röntgenbilder från patienten används som underlag för en tredimensionell digital modell. Utifrån det planeras operationen och hur implantatet ska se ut – så kallad virtuell planering.

– Man tar benbitar från vadbenet och använder för att bygga upp implantatet utifrån modellen, säger Lasse Rännar.

Enkelt beskrivet sätts benbitarna ihop till en exakt form för att passa patienten och sedan sätts det på plats.

– Den nya metoden innebär att det kan göras mycket mer arbete innan operationen och det leder till att operationen går fortare. Det blir också säkrare för patienterna och kostar mindre, säger Lasse Rännar.

Metoden för individanpassade implantat har öppnat dörrarna till nya möjligheter och inom projektet är mer på gång. Exakt vad det handlar om är hemligt ännu så länge.

– Det handlar om andra delar i ansiktet, så mycket kan jag säga, säger Lasse Rännar.

Han ser möjligheter att tillverka helt nya typer av implantat och proteser som inte finns i dag.

Projektet fortsätter till utgången av 2010 och finansieras av universitetet och EU:s regionala strukturfonder.

Mer läsning

Annons