Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod gör livet enklare för patienter med pulsåderbråck

/
  • Det var Peter Jacobsson, specialistläkare på röntgen, som genomförde den första rekonstruktionen av stora kroppspulsådern efter det att kirurgerna hade gjort hålet  i ljumsken. ”Vi har passerat en milstolpe”, säger han. Foto: Henrik Flygare
  • Kärlkirurgerna Mariusz Maszkowski och Ulf Wredhammar är glada över att de äntligen kan göra EVAR-operationer på Östersunds sjukhus.
  • Det var Peter Jacobsson, specialistläkare på röntgen, som genomförde den första rekonstruktionen av stora kroppspulsådern efter det att kirurgerna hade gjort hålet  i ljumsken. ”Vi har passerat en milstolpe”, säger han. Foto: Henrik Flygare
  • Så här ser det ut i den speciella hybridsalen, en röntgensal som även kan användas för att utföra operationer.
  • Genom ett specialinstrument förs stentgraften, protesen, upp i pulsådern och lagar bråcket invärtes i stora kroppspulsådern. Protesen fästs nedanför njurartären.
  • Så här ser instrumentet ut som används för att föra in protesen via ljumsken till den skadade aortan. Göran Larsson, interventionell radiolog, visar.

Nu har den första rekonstruktionen av stora kroppspuls-ådern, aorta, utförts på Östersunds sjukhus genom en ny operationsmetod, EVAR. Det handlar om en stor och krävande kirurgi, men med många fördelar för patienten.

Annons

– Vi är nästan sist ut bland länssjukhusen i landet att göra detta, säger kärlkirurgen Ulf Wredhammar, som är glad att äntligen möjligheten ges.

Varje år dör 700–1 000 personer i Sverige av akut brustet pulsåderbråck, detta är ett sätt att laga kärlet innan det brister.

Patienten, en kvinna på drygt 60 år, blev först ut i Jämtland. Hon ville inte prata med media men lät hälsa att hon mår förträffligt och var uppe redan dagen efter operationen.

– Sjukdomen förekommer främst bland rökande män, säger Ulf Wredhammar, det blir helt enkelt åderförkalkning.

EVAR-metoden är inte ny, den etablerades redan i början av 1990-talet men har sedan dess utvecklats och förbättrats.

På Östersunds sjukhus har det nyligen investerats runt 10–15 miljoner i en hybridsal som gör en EVAR-operation möjlig. EVAR står för endovaskulär aorta rekonstruktion. Endovaskulär betyder att behandlingen sker genom insidan av blodkärlen.

Det innebär i korthet att kroppspulsådern lagas genom att en protes, som kallas stentgraft, förs in i kärlet, det gör att det skadade blodkärlet hålls öppet och då upphör tryckökningen och risken för bristningar.

Stentgraften sätts på ett speciellt instrument, en slags kateter, som väl på plats expanderar. Små metallfästen håller sedan stentgraften på plats och när katetern dras ut försluts blodkärlet.

På Östersunds sjukhus var det ett team bestående av kärlkirurgerna Ulf Wredhammar och Mariusz Maszkowski, Göran Larsson interventionell radiolog och Peter Jacobsson specialistläkare på röntgen som genomförde ingreppet.

– Tidigare gjordes operationen med ett stort buksnitt och en större blödning, patienten fick vårdas två dygn på intensiven och därefter en vårdtid på avdelning på runt en vecka tio dagar, säger Mariusz Maszkowski.

– Nu blir det enklare för patienten men mer sofistikerat för oss. Vi får behandla bilder, inte patienten.

Ingrepp som tidigare krävde större kirurgiska ingrepp kan alltså i dag genomföras genom ett litet snitt i patientens ljumske.

– Men patienterna måste väljas med stor omsorg, säger Ulf Wredhammar vidare. Vi kanske kommer att göra 5–10 operationer per år.

– Allt eftersom detta kommer att bli en etablerad metod, kommer även patienterna att ställa krav. Vi har tidigare skickat en del patienter till Umeå.

– Det går inte att erbjuda träben när övriga patienter får proteser, som Göran Larsson krasst uttrycker det.

För kompetensen har de eftersom de utfört dessa operationer på andra sjukhus tidigare. De menar att även Östersunds sjukhus måste hänga med i utvecklingen.

Nu väntar de på klartecken och pengar för att kunna börja med screening av aorta för att hitta patienter med bråck på stora kroppspulsådern.

Mer läsning

Annons