Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny majoritet på gång i Östersunds kommun

/

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Östersunds kommun avslutar samarbetet med Vänsterpartiet efter tvist om budgeten.

Nu flörtar de med Centern för att hitta en ny majoritet.

Annons

– Vi har fått en fråga och sagt ja till att inleda förhandlingar om ett samarbete, säger oppositionsrådet Carina Zetterström (C). Sedan får vi se hur mycket centerpolitik vi kan få med i samarbetet.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Östersunds kommun kunde alltså inte enas med Vänsterpartiet om en gemensam budget inför tisdagens kommunstyrelsesammanträde.

– Även om vi har en budget på 3,8 miljarder kan vi inte ligga på plus minus noll, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S), vi måste ha ett överskott.

– Sedan vill Vänstern genomföra en skattehöjning i kommunen med 50 öre, där säger vi att det inte är lösningen utan vi måste se över kostnaderna i verksamheten.

– Kommunalskatten drabbar dem som har det sämst ställt hårdast och det är ingen lösning för oss.

– Sedan är det detta med andra utförare inom äldreomsorgen, där Vänstern, när alla avtal upphör, vill att all äldreomsorg vara i kommunal regi.

– Vi vill lägga ut mer äldreomsorg, säger Katharina Nyberg-Finn, exempelvis nu när vi bygger två nya äldreboenden i Torvalla. Vi vill se en entreprenad av något slag där vi kan ställa nya krav.

Det här betyder att samarbetet med Vänstern spricker och att kommunalrådet Stefan Konradsson lämnar alla sina politiska uppdrag.

Det innebär att det blir ett läge i fullmäktige där Alliansen har 31 röster och Socialdemokraterna plus Miljöpartiet har 31 röster. Det gör att Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll om Vänstern väljer att lägga ner sina röster kring budgeten exempelvis.

– Utifrån det läget har Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställt frågan till Centern om de vill sätta sig i samtal med oss för att hitta en ny majoritet kring budgeten och ta ansvar för kommunens utveckling. Det har de svarat ja på.

Därför lades heller inget budgetförslag under tisdagens sammanträde utan nu har de fram till den 15 mars på sig då kommunfullmäktige ska ta budgeten.

Centerns Carina Zetterström som i dag är oppositionsråd i kommunen kan därmed komma att hamna vid samma bord som majoriteten.

– Det finns en tradition bakåt där Socialdemokraterna och Centern har gjort upp då det har behövts utan att se till det enskilda partiet utan till Östersunds kommuns bästa, säger AnnSofie Andersson vidare.

Hon säger också att med det synsätt som Vänsterpartiet har hur budgetarbetet ska bedrivas, att budgeten ska vara ett levande dokument hela året, så går det inte att styra en kommun.

– Vi har mycket samsyn med Centerpartiet i vardagsfrågor så jag har stora förhoppningar på ett samarbete.

Katarina Nyberg Finn menar att det från och med i år har blivit väldigt skarpt läge när det gäller budgeten.

– Vi står inför stora utmaningar i budgeten för år 2013, då ställs saker och ting på sin spets.

Mer läsning

Annons