Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lärarutbildning ska återgå till gamla skolan

Regeringen har stort fokus på skolan just nu. Häromdagen kom förslaget till ny lärarutbildning som antyder lågstadielärarnas återkomst.

Annons
– Det är så förslaget till ny utbildning är strukturerat och det är lite synd. Men utbildningsminister Jan Björklund tyckte nog verkligen om sin lågstadiefröken, säger Eva Frank, ordförande i lärarförbundet i Jämtland.
Men hon pekar på övriga utredningar som måste synkroniseras med denna.
Utredningen om lärarauktorisation som varit ute på remiss har tittat på behörighet, dessutom kommer det ytterligare en utredning med förslag till ny skollag.
– Dessa måste ligga i linje med de två övriga, slår Eva Frank fast.Betygsutredningen, med det nya betygssystemet, och gymnasieberedningen är andra delar som måste tas hänsyn till.
– Det har varit så mycket fokus på skolan. Det gäller att man gör rätt nu, när man satt i gång så många olika delar. Jag hoppas verkligen att de lyssnar på organisationernas synpunkter.
Två nya examina, grundlärarexamen och ämneslärarexamen med fyra inriktningar i varje, är ramen i den utredning som Sigbrit Franke föreslår.
– Det finns ett problem med att man utbildar "breda" lärarna igen, i den nuvarande lärarutbildningen specialiseras man inom vissa ämnen och har fördjupning, säger Eva Frank. Man kan exempelvis vara NO-lärare med inriktning mot de tidigare åldrarna.
– Men det som blir nu, som vi har tolkat det, är att man går tillbaka till de gamla låg- och mellanstadielärarna och då får man en mindre fördjupning av naturliga skäl.
Den satsning och idé som har rått, menar hon, är att lärare faktiskt behöver mer fördjupning.
I dag har de inte tillräckligt många sökande till lärarutbildningarna och det beror bland annat på att det inte lyssnas tillräckligt på lärarna i dag.
De som debatterar skolfrågor är andra än lärarna själva.
Nu ska utredningarna stötas och blötas i alla remissinstanser och lärarförbundet kommer förstås att ge sin syn.
– Yngre elever behöver också möjlighet till ämnesfördjupning, det är viktigt att lärare kan mycket, de ska vara kunniga i sina ämnen, säger Eva Frank vidare.
– Från lärarförbundet är det viktigt att vi får ett läraryrke som är attraktivt för unga människor som är intresserade av att bli lärare. De som har kraft och ork att ge barnen en bra utbildning. Det vi kan konkurrera med är kunskap.

Mer läsning

Annons