Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny beroendeenhet ger möjligheter till metadonbehandling

/

Inom kort kommer länets missbrukare att kunna erbjudas subutex eller metadon i Östersund. En ny beroendeenhet byggs om och 25 kompetenta personer behöver rekryteras.

Annons

Alkohol- och drogmissbruket ökar i länet, närmare 2 700 personer hade en beroendediagnos under 2008.

Nu tar landstinget krafttag och bygger upp en beroendeenhet i anslutning till Östersunds sjukhus.

Här ska det finnas tio platser för akut tillnyktring och avgiftning av alkohol samt andra berusningsmedel.

Tanken är att den nya beroendeenheten ska vara klar redan den 1 juli i år.

– Frågan har hög prioritet, säger landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd. Men jag tror inte vi hinner lösa bemanning och lokaler redan till halvårsskiftet som utredaren föreslår.

– Beroendeenheten måste ligga i närheten av sjukhuset eftersom det ibland krävs intensivvård i samband med avgiftning.

Karin Strandberg Nöjd säger också att lokalerna måste ha en separat ingång.

Redan i dag betalar landstinget tillsammans med länets kommuner runt nio miljoner per år för tillnyktringsplatserna på Frösö LVM-hem.

Det avtalet ska nu sägas upp. När den nya enheten blir verklighet beräknas kostnaden bli 13 miljoner per år, alltså en ökning med fyra miljoner.

I dag sker tillnyktring och avgiftning av vuxna, när det gäller alkohol, nästan uteslutande på de sex platser på Frösö LVM hem som landstinget och länets kommuner abonnerar.

Klienter för avgiftning för opiater, exempelvis heroin, tabletter och amfetamin har länets kommuner fått placera på behandlingshem inom andra landsting till stora kostnader.

Mest kostnadskrävande har inställningen varit av subutex/metadon eftersom det tar så lång tid och det har fått ske i Uppsala eller Sundsvall på kommunernas bekostnad.

Nu kommer alltså den möjligheten att kunna ske i länet på en öppen mottagning.

När fängelset med 180 platser, varav 48 för drogberoende klienter, får man räkna med att det behövs service av landstingets beroendevård och övrig sjukvård.

För det är vistelselandstinget som beslutar om både akut och planerad vård som sedan hemlandstinget får betala i efterskott.

Det var i våras som landstinget bestämde sig för att utreda behovet av ett centrum för beroendevård i länet eftersom brister i missbruksvården hade påtalats från olika håll.

Störst är missbruk av alkohol i länet, ett missbruk som ökar inte minst bland kvinnor. Men amfetamin och hasch förekommer också liksom missbruk av drogerna heroin och kokain.

När det gäller opiatmissbruk ligger Krokom i topp i vårt län. Antalet fall av rattonykterhet/rattfylleri är också stort där, runt två personer per månad.

Krokom liksom länets övriga kommuner välkomnar satsningen att subutex/metadon ska erbjudas och skrivas ut i samråd med socialtjänsten.

Mer läsning

Annons