Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vänder kurvorna svagt uppåt för exporten

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot svensk export.

Många jämtländska företag har drabbats.

Men nu pekar siffror från Exportrådet på att botten kan ha nåtts och att exporten nu börjar återhämta sig.

Annons

Inom många branscher har vintern och våren varit kylslagen med väldigt låg efterfrågan.

Mauro Gozzo är chefsekonom på Exportrådet och han gör regelbundet en undersökning där exportchefer får svara på olika frågor. I den senaste undersökningen finns en ökad framtidstro.

– Det är fortfarande en svår situation. Många företag har tappat mycket av sin export, säger han.

Mauro Gozzo pratar om ett trendbrott. Att antalet exportchefer som tror att det ska gå bättre är fler än vid förra mätningen. Förra mätningen var det vara en dryg tredjedel av alla exportchefer som trodde på en ökad export. Nu är det ungefär 45 procent som tror på ljusare tider.

Men samtidigt varnar Mauro Gozzo för att överdriva vändningen.

– Det är fortfarande fler exportchefer som tror på minskad export än exportchefer som tror på ökad export. Det är en lång väg tillbaka, påpekar han.

För länet så kommer dessutom siffror på att den så viktiga träindustrin nu ökar sin export igen efter en bister vinter. Sedan vintern har sågverk ökat sin export med 31 procent och är nu uppe på 2005 års nivåer enligt statistik från SCB, Statistiska centralbyrån.

Franz Bergstrand är ordförande i Handelskammarens Östersundsavdelning. Han tror precis som Mauro Gozzo att den svenska exporten nu är på väg att vända uppåt.

Skogsindustrin består till stor del av export berättar Franz Bergstrand som själv har sin företagarbakgrund inom skogsindustrin och på Jämtlamell.

– Jag skulle kunna tänka mig att 70-75 procent av skogsindustrin i Jämtland går till export, säger han.

Att kronan tappat i värde har knappast undgått någon som rest utomlands den senaste tiden. Men för den jämtländska exporten är det positivt tycker Franz Bergstrand – åtminstone på kort sikt.

Lisbet Godin Jonasson på Svenskt näringslivs lokalavdelning i Östersund berättar att de jämtländska företagens export betyder mycket. Men samtidigt önskar hon att exporten skulle vara ännu större.

– Som alla vet så har vi haft en låg krona nu under tid och Sverige har klarat sig relativt bra tack vare att det finns så många exportföretag. Men i Jämtland så är det inte lika många som i övriga landet, säger Lisbet Godin Jonasson.

För det är inte antalet företag som är problemet. Förra året var nämligen Jämtland näst efter Stockholm företagstätast i landet.

– Problemet är att vi har väldigt många små företag som har väldigt liten del export, säger Lisbet Godin Jonasson.

Mer läsning

Annons