Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vaknar björnarna

/

Det rör på sig i idena och våren är den tid på året då problem mellan människor och björnar uppstår.

Annons

I lördags såg Åke Nilsson i Vemdalen spår efter tre björnar vid Björnmyrvallen som ligger omkring tio kilometer nordväst om Vemdalen.
Eftersom björnstammen i Sverige ökar långsamt och sprider sig betyder det också förutsättningar för ökad kontakt mellan människa och björn.
Viltskadecenter har i ett gemensamt projekt med Norge ”Leva med björn” tittat närmare på riskerna och hur de kan undvikas.
En hel del handlar om förebyggande agerande.
• Kasta aldrig ut skräp och matrester på vägen eller nära bebyggelse.
• Städa efter dig när du rastat.
• ”Problembjörnar” rör sig ofta nära bebyggelse. Lär de sig hitta mat en gång kommer björnen ihåg det och kommer sannolikt tillbaka för att få mer.
• Den vanligtvis skygga björnen kan vara ovillig att ge sig av om den äter på kadaver eller slaktrester. Björnhonor har också stark instinkt att stanna och försvara sina ungar.
Resultatet av förra årets björnspillningsinventering visade att björntätheten i Strömsunds kommun mer än väl motsvarar de tätaste björnpopulationerna i världen, i jämförbara områden.
Även Härjedalen har mycket björn i jämförelse med de flesta andra områden i Sverige.
Bergs kommun har en hög björntäthet i anslutning till gränsen mot Härjedalen och tätheten avtar snabbt norr om Ljungans dalgång.
I förhållande till Östersund gjordes de närmaste registreringarna av björnspillning cirka 1,5 mil bort, nära väg 87 vid Branamyren.
Men yrvakna björnar kan dyka upp på betydligt närmare håll . För några år sedan skrev LT om hur en anställd på väg till jobbet i Lugnviks industriområde tidigt en vårmorgon hade en björn springande i dikeskanten intill bilen, innan den fortsatte upp mot I 5-skogarna.

Mer läsning

Annons