Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar polisens arbete med att fastställa brandorsaken

/
 • Det är endast vinden och taket som är brandhärjat men övriga våningar är skadade av vatten och andra delar är rökskadade. Vatten som används i släckningsarbetet har runnit efter väggarna och genom våningsplanen. Det är immigt i Lindex skyltfönster på markplan. Foto: Henrik Flygare
 • ”Vi lyckades förhindra spridning av elden nedåt i huset genom att kyla med vatten. Hade vi inte gjort det hade det sett mycket värre ut här just nu”, säger Jörgen Eriksson, räddningsledare.
 • Delar av plåttaket som tagits bort forslas iväg.
 • Som mest arbetade 26 brandmän från flera kårer runt om Östersund med      att få bukt på branden. Under måndagen gick det inte att genomföra någon teknisk undersökning på brandplatsen och polisen har därför inga teorier om hur branden uppstod.  Foto: Jan Andersson

Räddningstjänsten arbetade hela gårdagen med den brandhärjade fastigheten på Prästgatan. Vid 16-tiden ansågs släckningsarbetet vara avklarat. Ingen person kom till skada.

Annons

– Vi lyckades förhindra spridning av elden nedåt i huset genom att kyla med vatten. Hade vi inte gjort det hade det sett mycket värre ut här just nu, säger Jörgen Eriksson, räddningsledare.
Förutom några timmars vila har han funnits på plats sedan larmet gick strax före 18.00 på söndagen.
Redan på måndagsmorgonen konstaterades branden vara under kontroll men det kom fortsatt en hel del rök från taket även lågor slog upp. Insatserna från räddningstjänsten fortsatte under dagen.
I och med att delar av taket togs bort fick också syret tillträde med lågor och rök som följd.
– Ju mer plåt vi tar fram desto bättre kommer vi åt glöd och brandhärdar, säger Jörgen Eriksson.
När taket öppnats upp sprutades också ett lager skum på för att kyla härdarna.
En lastbil backar ned på Biblioteksgatan och takdelar som redan tagits bort från huset lyfts på flaket. En kran lyfter också ned brinnande delar från taket.
– Visst kan det vara så att det finns några glödrester kvar än, men vi kommer att ha personal här framöver kvällen, säger Jörgen Eriksson strax före 16.00 på måndagen.
Den stora svårigheten med räddningsarbetet var att lokalisera brandhärdar under taket, i vindsvåningen, släcka dem och förhindra att de spred sig nedåt i huset.
Det är endast vindsvåningen som härjats av brand, men övriga delar av byggnaden har blivit skadat av det vatten som använts i släckningsarbetet.
Rök har också trängt in i många delar. Det droppar vatten från vissa delar av byggnaden och istappar hänger på kanter på fasaden, vid alla våningar.
Fyra till fem av räddningstjänstens personal skötte bevakningen av byggnaden senare på eftermiddagen och kvällen, de bistod även delvis fastighetsägaren med efterarbetet. Bland annat var det stora mängder vatten att ta hand om.
– Det är en hel del vatten som ska tas reda på nu. Det måste sugas upp, säger Jörgen Eriksson.
Vattnet får inte släppas ut som dagvatten eftersom det innehåller släckningsmedel och brandrester.
Prästgatan var avspärrad mellan Biblioteksgatan och Törnstensgränd under måndagen.
Som mest arbetade 26 brandmän från kårer runt om Östersund med att få bukt på branden som startade på vinden vid 18-tiden på måndagskvällen.

Hos polisen är en anmälan upprättad kring branden. Men under måndagen gick det inte att genomföra någon teknisk undersökning på brandplatsen och polisen har därför inga teorier om hur branden uppstod.

– Man får se vad det går att få fram, vi kommer att göra en teknisk undersökning och höra boende för att försöka ta reda på hur branden uppstod, säger Kjell Wedin vid Jämtlandspolisen.

Mer läsning

Annons