Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sprudlar intresset för basket i Brunflo

/
  • ”Sikta utifrån kanten så går det lite bättre”, instruerar Mats Lundqvist från Jämtland Basket. Maja Johansson testar taktiken och sätter bollen direkt.
  • Redan innan Mats Lundqvist, från Jämtland Basket, hann börja träningen hade eleverna på Sörgårdsskolans fritids börjat öva skott själva. För det där med basket – det har de fastnat för.
  • ”Att spela matcher är roligast”, säger Linus Nilsson.
  • ”Nu kör vi korta skott på korgen. Killarna mot tjejerna och först till 20 vinner”, säger Mats Lundqvist, Jämtland Basket.
  • Maja Johansson gillar basketträningarna som Sörgårdsskolans fritids ordnar ihop med Jämtland Basket. Här övar de passningar, men annars är det matchspelet som lockar mest.
  • Under hösten samarbetar Sörgårdsskolans fritids i Brunflo med Jämtland Basket, som en gång i veckan kommer dit och tränar lågstadieeleverna i basket. Tuva Björnvall, Klara Lövkvist, Louise Woolford, Moa Backlund och de andra får träna passningar, dribblingar och få bollen på rätt plats i korgen.   Foto: Håkan Luthman

Redan innan tränaren Mats Lundqvist från Jämtland Basket är på plats är eleverna från Sörgårdsskolan i full gång med basketbollarna. Och det går inte att ta miste på vad de tycker om sporten.

Annons

– Det är jätteroligt. Jag tycker bäst om att skjuta och dribbla och jag bara måste börja spela basket på riktigt, säger Elias Åström.

Under hösten har fritids på Sörgårdsskolan ett samarbete med Jämtland Basket.

En gång i veckan kommer Mats Lundqvist eller Stefan Hellgren, som jobbar med ungdomsverksamhet inom Jämtland Basket ut till skolan. Och inför tisdagens träning hinner Mats inte ens dyka upp innan fritidsbarnen, som går i 2:an och 3:an, börjar träningen i egen regi med långskott på korgen.

– Okej, då kör vi dribbling, skott och passningar i dag, säger Mats och instruerar tjejerna och killarna i olika övningar.

Barnen och bollarna sprider sig över hela gympasalen och alla är djupt fokuserade på uppgiften.

– Vi kommer köra på med träningarna fram till jul och sen är förhoppningen att vi ska kunna starta ett lag. Brunflo har varit ett område där vi inte har haft basketverksamhet på länge, berättar Mats.

Och intresse för sporten verkar finnas.

– Det allra roligaste är att spela match, säger Tuva Björnvall och Louise Woolford, när de tar en paus efter match mellan tjejerna.

På bänken sitter killarna och hejar på, tipsar om var det står en fri spelare och de har noggrann koll på reglerna. Efter fem sekunder måste nästa passning ske och fotarbetet måste stämma, annars ropar killarna högt.

Mintra Rattanaannan sätter sig på avbytarbänken och kommenterar att hon spelar för att ständigt bli bättre.

– Men det är kul för man får springa runt en massa också, säger hon.

Och röra på sig är barnen på Sörgårdsskolans fritids vana vid. De flesta spelar innebandy, fotboll eller hockey på fritiden. Och på fritids har de hela tiden olika sporter, både inomhus och utomhus, på schemat, berättar fritidsledaren Mattias Lindblå.

Mer läsning

Annons