Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Storsjöodjuret locka ännu fler turister till länet

/
  • I fredags samlades turistbyråer, kommunrepresentanter, näringslivet och andra allmänt intresserade för att diskutera hur man kan utveckla konceptet kring Storsjöodjuret. Målet är att locka mer turister och få in mer pengar till länet. Foto: Håkan Luthman
  • En ökad kommersialisering av Storsjöodjuret innebär att alla företagare gemensamt satsar starkare på konceptet. Guidade spaningsturer, övernattningar, middagsmenyer och souvenirer med odjuret är sådant som kan ingå.

Jämtland har storslagen natur, fjäll och sjöar. Problemet är att det har fler län i Sverige. Men inget annat län har ett Storsjöodjur – och det kan turistföretagarna slå bättre mynt av.

Annons

Det var essensen av den temadag som Jämtland Härjedalens turistbyrå hade sammankallat till på Jamtli i fredags. Representanter från såväl kommuner som näringslivet och enskilda odjursintresserade fanns på plats för att ta del av idéerna.

Under året lyckades Svenstaviks intresseförenings satsning på en undervattenskamera, som dygnet runt följer det eventuella odjurets framfärd, att nå ett globalt intresse i massmedia.

– Det blev till exempel ett två minuter långt inslag i Rapport som inte kostade någonting, sa moderatorn Patrik Jämteborn, från Jämtland Härjedalen turism.

En utveckling av konceptet kan leda till fler gästnätter, en ökad kommersialisering kring odjuret och en möjlighet för företagarna att tjäna mer pengar. Det var den samlade åsikten bland de medverkande. Och som förebild nämndes hur Finland slagit mynt av Tomten i Rovaniemi och Skottland, som har sin ”Nessie”.

Några företagare som var lockade av idén var Ingrid Eriksson och Lisa Eliasson, från travskolan Wången. Trots att Alsen ligger en bit från Storsjön ser de möjligheter att få folk att komma och smälta sina intryck och bo på anläggningen.

– Det kan vara en möjlighet att öka beläggningen när skolan har lov, på sommaren och vintern, säger Ingrid Eriksson.

Och det är ju trots allt nästan bara Alsensjön som skiljer dem från Storsjön och odjuret.

– Det finns även några odjursobservationer ifrån Alsen, berättar Lisa och Ingrid.

Och rent teoretiskt kanske det skulle vara möjligt funderar de, om man ska få till ett gångbart Storsjöodjurskoncept.

– Det gäller att spinna vidare på sådana idéer i så fall, som att det skulle finnas en tunnel mellan Alsensjön och Storsjön, säger Lisa.

För det gäller att ta de eventuella observationerna och myterna på allvar, och inte skämmas för dem, om man ska komma någonstans med kommersialiseringen. Det var ytterligare en allmän uppfattning bland deltagarna.

Mer läsning

Annons