Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu säljer Arne sin världsunika gitarrsamling till museum i Falun

/
  • Visst kommer det att bli tomt i gitarrummet men Arne Johansson tror ändå inte att han kommer att ångra sig. Foto: Ulrika Andersson
  • Många av dyrgriparna har sin egen specifika historia. Just den här sägs ha tillhört Frank Zappa.

Världens största samling av Hagströmgitarrer ska säljas. Just nu finns den i Östersund men kommer framöver att fraktas till Dalarnas museum i Falun och därmed bli tillgänglig för allmänhetens beskådan.

Annons

Arne Johansson från Lugnvik, Östersund, har under ett antal år frenetiskt samlat allt som har med Hagströmgitarrer att göra. Allt från prototyper av instrument till broschyrer och en originalteckning i blyerts av den kända logotypen. Men nu har han beslutat sig för att sälja samlingen till Dalarnas museum och därmed återbörda gitarrerna till sitt ursprungsområde.

– Vi har skrivit ett avtal och jag är helt överens med museet om att de köper samlingen när de fått fram sponsorer till affären.

Arne Johansson har över 80 gitarrer och prototyper av märket Hagström. Han äger dessutom ett antal förstärkare och PA-utrustning från det anrika företaget från Älvdalen.

– Jag vill inte diskutera köpeskillingen men jag kan berätta att jag fått ungefär hälften av vad samlingen har värderats till.

Han berättar att entusiaster från hela världen kontaktat honom för att få titta på samlingen. Flera gånger har han fått avböja och bland annat därför har han valt att sälja sina dyrgripar.

– Jag kände att det var rätt läge att sälja. Nu får samlingen komma till det rätta stället så att folk kan komma och titta. Det här är svensk kultur- och musik- och industrihistoria så den ska vara kvar i Sverige, säger han bestämt och menar därför att pengarna inte har varit avgörande när han sålt.

– Jag skulle aldrig ha sålt samlingen till utlandet eller låtit den spridas ut över världen.

Att den enorma samlingen nu kommer att gå vidare till en ny ägare gör att Arne Johansson kan odla sitt intresse på andra områden.

– Jag har en del samlingar nedpackade och det skulle vara roligt att se dem någon gång. Jag har bland annat en romsamling med karibisk rom och en Maltwhiskysamling.

Mer läsning

Annons