Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs Grishuset – har blivit en riskfaktor

/

Det så kallade Grishuset på Frösön, som varit klottrarnas favorittillhåll började rivas med grävskopa under måndagen. Nu får ungdomarna söka sig ett annat tillhåll för sina graffitimålningar.

Annons

Det har varit många turer kring Grishuset, som i begynnelsen tillhörde dåvarande Frösö sjukhus. Där födde sjukhuset upp svin som senare skulle ingå i mathållningen. När det blev klart att Skanska skulle bygga ett nytt villaområde på platsen beslutades det att huset skulle rivas.

Då började röster höjas om att Grishuset skulle bevaras till eftervärlden och en utredning tillsattes.

– Den visade att huset var i så dåligt skick att det inte var något att spara, säger projektledaren Bernt Lundstedt. Dessutom skulle det inte gå att använda till något vettigt, eftersom det var så låg takhöjd.

– Sista året hade folk börjat klättra på taket och tagit sig in i huset. Vi ville inte att någon skulle göra sig illa så det är en av anledningarna till att vi nu river. En annan anledning är att vi senare i höst ska börja bygga tolv av de 24 villorna som ska uppföras på Frösö ängar, som området heter.

I många år har Grishuset används som kommunens största klotterplank och många ungdomar har sprayat åtskilliga 100-tals liter färg på väggarna.

– Kvällen innan rivningen var det full aktivitet här, säger Bernt Lundstedt. In i det sista stod ungdomarna här och målade sina verk på väggarna.

Mer läsning

Annons