Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu planerar hon 200-årsjubileum

/
  • När Jämtlands län fyller 200 vill Britt Bohlin duka upp till fest. Både barnkalas i länsresidensets trädgård och en stor fest på Jamtli planeras.Foto: Henrik Evertsson

Nästa vår fyller Jämtlands län 200 år. Det ska firas, tycker landshövding Britt Bohlin och bjuder bland annat in till stort barnkalas.

Annons

På väggen i ett av länsresidensets rum upptäckte Britt Bohlin ett litet brev som ramats in. När hon fick för sig att titta närmare på den lilla tavlan upptäckte hon att brevet var daterat och kom från Karl XIII.

De magiska siffrorna på dokumentet var den sjunde maj 1810 – dagen för Jämtlands läns grundande.

I stunden som Britt betraktade väggprydnaden för första gången föddes även idén om ett stort jubileumsfirande till länets ära.

– Länet har funnits i 200 år. Självklart ska en sådan sak firas ordentligt, säger hon.

– Det vi tänker oss är ett brett och folkligt firande med en historisk tillbakablick. Sedan vill vi så klart även att firandet ska innebära en framåtblick och skapa framtidstro.

Till sin hjälp för att dra upp riktlinjerna för firandet har landshövdingen låtit Henrik Zipsane, museichef på Jamtli, sammankalla en jubileumskommitté bestående av Zipsane själv samt ytterligare sex personer från länets administration och kultursfär.

Några punkter som man vill att firandet ska bestå av har man redan funderat fram:

Britt Bohlin ska arrangera länets största barnkalas den sjunde maj. Kalaset ska äga rum i residensets trädgård.

Debattkvällar ska arrangeras där länsfrågor sätts i fokus.

En stor fest ska anordnas på Jamtli i september 2010, dit såväl allmänheten som föreningslivet från länet bjuds in.

I övrigt är programmet helt öppet.

– Jag tar gärna emot förslag från länets medborgare. Har man en idé kring firandet är man välkommen att vända sig till mig, säger Henrik Zipsane.

– Tanken med det här är inte att fira kungens beslut att instifta ett län i Norrlands inland, utan snarare att fira det vi åstadkommit under de här 200 åren, säger Britt Bohlin.

Landshövdingen ser redan nu fram emot nästa års festligheter:

– Vi ska se till att det händer saker under 2010. Det som är så fantastiskt är att det bara är att trycka på knappen om man har en idé i det här länet.

– Det finns en väldigt stor vilja att göra saker tillsammans och jag hoppas att vi kan uppnå något minnesvärt för länsmedborgarna.

Mer läsning

Annons