Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan hästarna opereras i Östersund

/
  • Kirurgen Bengt Ronéus är en legendar i veterinärkretsar i Sverige. Han började med så kallad titthålsoperationer på hästar redan på 1980-talet.
  • Titthålsoperationen tar inte mer än 30 minuter.
  • Klinikchefen Helena Kyle förälskade sig i Östersund och Jämtland.
  • Hovslagaren Pär
  • Helena Kyle är chef på Östersunds hästklinik.
  • Hovslagaren Pär
  • Narkosapparaten är en viktig del i operationsarbetet.
  • Det är en avancerad och tämligen komplex apparat att på ett säkert sätt söva en häst på ett halvt ton. Själva ingreppet tar inte mycket längre än upp till en halvtimme.
  • Bengt Ronéus har tidigare jobbat på kirurgiska avdelningen på Veterinärhögskolan och framgångsrikt drivit Mälarens hästklinik.
  • Veterinären Emma Lassa på Östersunds hästklinik bistår kirurgen Bengt Ronéus när han försiktigt plockar bort en lös benbit i travarens vänstra bakben.

På utsidan ser Östersunds hästklinik ut precis som de senaste 20 åren. Men verksamheten har förändrats radikalt. Fem unga kvinnor har tagit över driften och numera kommer bland annat expertkirurgerna till kliniken.
– I stället för att skicka hästarna till en duktig kirurg, så får kirurgen komma hit, säger klinikchefen Helena Kyle.

Annons

En 450 kilo tung travhäst ligger nedsövd och andas lugnt på en madrass inne i operationssalen på Östersunds hästklinik vid travbanan i Östersund.

Hovslagaren, Pär "Peppe" Pettersson, finns med som stöd inför operationen och hjälper till att hålla koll på att hästen verkligen sover.

– De här travhästarna som opereras i dag ska prestera på 100-procentig nivå om ett halvår eller ett år. Då ska den gå järnet och då måste också leden vara 100-procentigt skick för att klara av det, säger en av veterinärerna på kliniken, Emma Lassa.

Det är den i häst- och veterinärbranschen smått legendariska kirurgen Bengt Ronéus som sköter skalpellen i leden på den snart tvååriga travaren.

– Det ser väl lätt ut när jag gör det, men jag har opererat runt 15 000 hästleder sedan mitten av 1980-talet. Jag kan det här och det är också mitt dagliga jobb, säger han.

Hans närvaro på hästkliniken är en del av det nya i verksamheten.

– Varför inte ta expertisen till hästarna istället för att remittera hästarna ner till södra Sverige, säger klinikchefen och veterinären Helena Kyle som sedan ett år tillbaka basar över kliniken.

Kliniken har funnits på samma plats i samma lokaler i närmare två decennier och ägdes ända fram till 2012, då Johan och Åsa Bromée köpte upp företaget, av ATG som tidigare drivit kliniken.

– På ytan är ju kliniken densamma men innehållet är totalt annorlunda jämfört med bara för ett år sedan. Från att bara varit öppet tre dagar i veckan och i princip remitterat alla akuta eller kirurgiska fall, kör vi nu med både kvällsöppet, hembesök och fler operationer, säger Helena Kyle.

Finns det tillräckligt stort hästunderlag för kliniken?

– Ja det gör ju det. Det stora problemet, under alla år då kliniken inte var så aktiv, var att folk valde att åka till Sundsvall i stället. Vi vill ha tillbaka vår kundkrets. Hästar som bor här i länet ska slippa åka till Sundsvall.

Just den här dagen, när LT var på besök, är tre unga travhästar inbokade för kirurgiska ingrepp i lederna – ingrepp som tidigare genomförts i Sundsvall eller i Mälarregionen.

– De flesta av operationspatienter har egentligen samma problem. De har osteochondros, en tillväxtstörning, som gör att det lossnar benbitar i lederna. De benbitarna tas ganska ofta bort i förebyggande syfte för att de inte ska få problem. Det är ofta väldigt unga hästar som opereras, säger Kyle och fortsätter:

– Äldre hästar har givetvis också problem med lederna precis som vi människor. Kroniska ledinflammationer och artros är inte ovanligt, då kan man ofta hjälpa hästen genom att helt enkelt rensa upp sjuk vävnad i leden. Ibland kan det vara ett trauma mot leden som exempelvis skadat ett ligament, en menisk eller dylikt, och de hästarna kan också bli hjälpta av en artroskopi.

Läs mer:

"Hästkliniken är en resurs att vara rädd om"

Mer läsning

Annons