Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Stortorgets skiffer anlänt

/
  • I går kom de första 450 kvadratmetrarna skiffer till Stortorgets ombyggnad. Varje platta är nästan sju centimeter tjock och de har tre olika bredder för mönstrets skull. Foto: Jan Andersson
  • I slutet av veckan ska skiffret från Rönnöfors att börja läggas ut på Stortorget.
  • ”Vi är enormt stolta över den här beställningen”, säger Ann-Christin Gulle, som är försäljningschef på Minera skiffer AB.

I slutet av veckan kommer den grå skiffern som ska ligga på centrum av Stortorget att läggas. Skiffern kommer från Rönnöfors och kommer att täcka en yta av 3200 kvadratmeter.

Annons

I går levererades de första pallarna skiffer till ombyggnaden av Stortorget i Östersund. I slutet av veckan ska de första stenarna läggas ut. Plattorna är i tre olika bredder för mönstrets skull och varje platta är nästan sju centimeter tjock.

– Det är extremt tjockt för att vara skifferplattor, säger försäljningschefen Ann-Christine Gulle, på Minera skiffer som har levererat stenen.

– Det är för att den ska hålla för tunga transporter och lyftkranar, som annars kan innebära att skiffern spricker vid belastning.

Leveransen igår var på 450 kvadratmeter och varje kvadrat väger 195 kilo. Det kommer att bli ett tungt torg om man betänker att stenen ska täcka 3 200 kvadratmeter när all sten är på plats.

– Jag har räknat ut att stenen från oss väger cirka 624 ton sammanlagt, säger Ann-Christin Gulle.

Hon berättar också att det krävs enormt stora skifferplattor för att få till sten med den här tjockleken.

– Vi har brutit den här skiffern alldeles ovanför fabriken i Rönnöfors och den här beställningen har tagit cirka ett år för 15 man att färdigställa.

Gulle säger att företaget är enormt stolt över att de fick leverera stenen till torget.

– Det är hedrande att få vara med att färdigställa en plats där så många människor kommer att vara under en lång framtid.

Hon säger också att stenbranschen inte har märkt något av de dåliga tiderna.

– På privatsidan är det tvärtom, där har vi ökat vår omsättning. Dessutom har vi stora försäljningar på gång till utlandet, så framtiden ser bra ut.

Mer läsning

Annons