Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har LT flyttat in i tidningshuset

/
  • Kulturredaktör Åsa Eriksson Ahnfelt och ledarskribent Kalle Olsson fortsätter att dela kontor och fick kämpa lite med att montera ihop sin bokhylla. Som tur var hade Åsa sparat ritningen på hur allt ska vara.”Det här blir bra... när allt är på plats. Vi har samma saker och möbler som vi hade på Prästgatan så det känns gammalt och vant”, säger Åsa Eriksson Ahnfelt. Foto: Håkan Luthman
  • ”Det är spännande. Jag gillar att flytta och älskar att packa och packa upp. Det är kul att börja på ett nytt blad”, säger Solbrith Eidenby, familjeredaktör.LT:s personal var med hela lördagen och packade upp i de nya lokalerna, här får man hjälp av reportervikarien Pelle Zackrisson.
  • Foto: Håkan Luthman

I lördags gick LT:s flyttlass från Prästgatan till Kyrkgatan 52, till Östersundstidningars hus. Det är en historisk flytt, tidningskonkurrenterna LT och ÖP blir nu närmaste grannar.

Annons

LT:s redaktion finns numera på tredje våningen i ÖT-huset, i ÖP:s före detta lokaler. Och tidningarna har en gemensam kundtjänst på markplanet, Cityshop.

Solbrith Eidenby, familjeredaktör, har nu installerat sig i Cityshop. Hon har sedan november förra året ansvaret för båda tidningarnas familjesidor, och sedan flera år tillbaka också för Tidningen Härjedalens sådana sidor.

– Min arbetsplats här på City-shop blir bra, jag ska ju vara tillgänglig för alla som kommer hit. Och har en hel del besökare, säger Solbrith Eidenby.

Lennart Mattsson, LT:s chefredaktör och ansvarig utgivare, inredde sitt kontor i de nya lokalerna på plan tre.

– Vi trivdes bra som vi hade det förut och hade först nu bott in oss i lokalerna på Prästgatan. Men när Östersundstidningar har lediga lokaler så är det naturligt att vi använder dem, säger han.

Hösten 2005 flyttade LT med sitt pick och pack från Rådhusgatan, där tidningen huserat sedan 1936, till Prästgatan.

Men är det inte lite konstigt att två konkurrerande tidningar, LT och ÖP, nu sitter i samma hus och dessutom har en gemensam kundtjänst?

– Visst, det kan nog kännas lite konstigt för LT:s läsare att gå in till ÖP:s gamla kundtjänst för att träffa oss men det är inte i kundtjänsten som konkurrensen mellan tidningarna uppstår, säger Lennart Mattsson.

Även om tidningarna sedan några år tillbaka ägs av samma koncern, Mittmedia, och har en gemensam webbyrå och sportbyrå, så finns inget samarbete mellan nyhetsredaktionerna. Redaktionerna ligger på olika våningar i huset och den ena tidningens personal har inte möjlighet att gå in till den andra tidningens redaktion eller tvärt om.

– Men jag kan tänka mig att det nog känns lite konstigt för ÖP:s personal att värsta konkurrenten kommer och lägger beslag på ett helt våningsplan, säger Lennart Mattsson.

Är ett gemensamt hus ett steg mot att det bara kommer att bli en enda tidning?

– Som läget är nu finns inget som tyder på det, det skulle koncernen förlora på. Men det finns många samordningsvinster med en gemensam kundtjänst och att två tidningar delar på distributionen, till exempel, säger Lennart Mattson.

På lördagseftermiddagen fanns alla LT:s möbler och prylar på plats på tredje våningen i ÖT-huset. De flesta reportrar och redigerare har fått hyfsad ordning på sina rum. Under kommande vecka kommer arbetet med att få i ordning lokalerna att fortsätta. Och på lördagen om två veckor, 31 januari är det öppet hus och alla nyfikna är välkomna att komma och titta på hur LT fått till det.

Mer läsning

Annons