Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har det här blivit ett riktigt folknöje

/
 • Johan Ranbrandt från Marieby försöker att åka långfärdsskridsko relativt ofta varje vinter. Och han är inte ensam, skridskoåkning på Storsjöns is har blivit        rena folknöjet numera. Foto: Håkan Luthman
 • Långsfärdsskridskor, ett nöje för både stora och små. Och att vårsolen nu börjar titta fram förhöjer naturligtvis upplevelsen, inte minst bland många utländska gäster som hittar till Östersund.
 • Flera av holländarna menade att det finns så mycket olika typer av vinteraktiviteter att välja mellan i Östersund till skillnad från andra vinterorter de besökt i Europa.
 • Martine Pronk och Marcel van’t Hof var två av de holländska gästerna som trivdes i det soliga vintervädret.

Att åka långfärdsskridskor är ett riktigt folknöje i Östersund. Mängder med människor befolkade Storsjöns is i lördags för att passa på och njuta av bra åkning i fina vintervädret.

Annons

Ulf Söderberg är engagerad i Storsjöns långfärdsskridskoklubb, SLSK, och berättar att intresset för långfärdsskridskor är högt. Samtidigt kan man misstänka att ännu fler skulle ha fått upp ögonen för att åka långfärdsskridskor om de senaste två vintrarna inte varit så usla vädermässigt. Årets vinter däremot är något helt annat.

Trots att det just nu finns flera mils banor att åka på runt Storsjön så är det på hösten som SLSK ordna de flesta aktiviteterna på höstkvisten.

– På höstarna brukar vi ordna medlemsturer för de som vill komma ut och åka på isar där det är lite mer spännande, berättar Ulf Söderberg.

Han menar förstås lite tunnare blankisar där det krävs en del kunskap för att veta var det går att åka.

Men det stora intresset för långfärdsskridskoåkning märks inte bara när det är blankis på hösten. Riktigt fina vinterdagar som i lördags flockas åkarna till Medvindens banor.

Johan Ranbrandt från Marieby var en av de som passade på att ta en tur i vintersolen.

– Jag försöker att åka ganska mycket långfärdsskridskor. Mest på förisarna mellan oktober och december men även annars också.

För honom innebär åkningen en speciell känsla som är svår att hitta i andra friluftssammanhang.

– Det är ett av de absolut bästa sätten att röra sig snabbt framåt utan att behöva anstränga sig. Man blir glad bara av att vara ute en sådan här dag.

Ett stort gäng holländska turister passade också på att njuta av det fina vintervädret och åkningen på Medvinden.

– Vi brukar alltid åka till Österrike för att åka slalom på vintrarna. Men det här året ville vi göra något helt annorlunda, berättar en av de utländska gästerna.

Mer läsning

Annons