Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har de tröttnat på trafikbullret i Mjälle

/
  • Karl-Bertil och Solveig Bengtsson har tröttnat på vägbullret och de höga hastigheterna utanför villan på Önevägen i Mjälle. Så han byggde ett eget bullerplank. Och när det var klart körde någon på nytt vårdslöst förbi huset – och in i planket så det gick sönder. Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman

I snart 50 år har paret Bengtsson bott på Önevägen - och trivts bra. Men nu har den allt tätare trafiken fått tålamodet att tryta. - När vi bjöd hit vänner till trädgården i somras gick de hem för att det lät för mycket, säger de.

Annons
De bor längs Önevägen i Mjälle, vid den delen som passerar igenom ett villakvarter. I ena änden av vägen ligger Valla centrum och i andra ligger det gamla sjukhusområdet. Och i takt med att bostadsområdena ute på Frösön har växt under åren har trafiken förbi deras villa tätnat.
- Många använder nog sträckan som genomfartsled och det är inte så att de kör försiktigt. En del kör så snabbt att vi inte hinner uppfatta vilken bilmodell det är, säger Solveig.
För ett år sedan fick paret nog av trafikljudet och ansökte om bygglov hos kommunen för att sätta upp ett eget bullerplank. Karl-Bertil har sakta men säkert byggt det själv och för någon vecka sedan stod det klart.
Men redan i lördags var det någon som körde vårdslöst på gatan, och körde rakt in i det nybyggda planket så att en del knäcktes. Och bilen försvann snabbt, utan att ge sig tillkänna.
- Planket är av säkerhetsskäl byggt så att det ska kunna gå sönder om någon kör emot det. Och det fungerade ju, säger Karl-Bertil uppgivet.
De vägbulor som funnits längs med Önevägen har hindrat en del av den snabba trafiken, men en av bulorna var kommunen nyligen tvungen att plocka bort av tekniska skäl.
- Efter det har vi genast märkt att de kör fortare här. Bara för någon vecka sedan krockade de i korsningen här intill, säger Solveig som särskilt oroar sig för när alla skolbarn i området går hem längs trottoaren.
På andra delar av Önevägen är hastigheten begränsad till 30 kilometer i timmen, det är en begränsning som Solveig och Karl-Bertil gärna ser i deras område också.
- Vi har frågat grannarna, som gärna också vill ha det. Men enligt kommunen måste hela Mjälle vara överens, säger de.

Mer läsning

Annons