Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu garanterar kommunen att vattnet går dricka

/
  • Nu går vattnet att dricka. Under fredagen beslutade politikerna Pär Jönsson (M) och AnnSofie Andersson (S) att kommunen inte längre behöver uppmana till kokning av dricksvattnet. Kommundirektör Bengt Marsh, i mitten, var lättad efter beslutet.
  • Första klunken. Pär Jönsson (M) och kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) dricker av det parasitfria vattnet. Den annars allvarlige kommundirektören Bengt Marsh kostade på sig ett litet leende.
  • Den akuta fasen är över. Men Östersund kommer länge att få leva med arvet efter Cryptosporidium. Ett stort paket av åtgärder ska tas fram och det kan dröja upp till tio år innan alla delar är slutförda.
  • Kommundirektör Bengt Marsh var lättad efter beslutet att häva påbudet om kokning.
  • Kommundirektör Bengt Marsh valde att dricka några klunkar parasitfritt vatten efter presskonferensen. Men han tillät sig inga glädjeyttringar.

Strax efter klockan 11.00 på fredagen upphävde kommunen det kokningspåbud som har gällt sedan 26 november. Och det var en lättad kommundirektör som mötte den samlade pressen.

Annons

Domsalen i Östersunds rådhus myllrade av journalister, politiker och kommunala tjänstemän. Alla ville vara med när det efterlängtade beslutet fattades och presskonferensen blev den kanske mest välbesökta sedan parasitlarmet gick.

VA-chefen Rickard Jonsson berättade under presskonferensen att spolningen har slutförts. Miljöchef Jari Hiltula lät därefter meddela att vattnet då kan anses vara säkert att dricka. När kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) och kommunstyrelseledamoten Pär Jönsson (M) fick informationen beslutade de att rådet om kokning skulle hävas. Kommundirektör Bengt Marsh fick i uppdrag att återkalla det viktiga meddelande som för tolv veckor sedan gick ut till allmänheten. Enligt Östersunds kommun är vattnet nu fritt från parasiter och behöver inte kokas.

Kommundirektören passade på att tacka alla Östersundare för deras tålamod under den här perioden och drog en lättnadens suck.

– Det är väldigt skönt att vi är här nu, konstaterade han.

De flesta Östersundare kan alltså dricka vattnet direkt från kranen. Men för cirka 50 hushåll i Brunflotrakten, som får sitt vatten via privata vattenföreningar, gäller kokning ytterligare i någon dag.

Samtidigt som den akuta fasen nu är över så kommer arvet efter Cryptosporidium att leva kvar länge till. Många frågor ska fortfarande utredas.

Kommunstyrelsen har redan beslutat att det inte kan bli tal om reducerade vattenräkningar. Däremot har kommunen inte rett ut de cirka 30 ärenden som gäller skadeståndskrav. Polisutredningen väntas också pågå under ytterligare flera månader. Den får utvisa om kommunen har någon skuld i det som har inträffat.

Kommunstyrelsen beslutade i torsdags om ett förslag att tillsätta en särskild politisk grupp som ska hantera de frågor som följer i svallvågorna av parasitlarmet. Ett flertal åtgärder måste vidtas för att dricksvattnet ska bli säkrare i framtiden. Varumärket Östersund har också fått sig en rejäl törn vilket kommer att kommer att kräva särskilda reklaminsatser framöver.

Mer läsning

Annons