Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går polisens flyttlass till nya blåljushuset

/
 • Trafikpolisens packade lådor står och väntar på att flyttas. Först på plats i huset blir polisen. SOS Alarm flyttar in i september, sedan åklagarna och i januari flyttar räddningstjänsten och ambulansverksamheten in.
 • ”Vi är lyckligt lottade som får flytta till helt nya moderna och fräscha             lokaler. Men det är blandade känslor för alla”, säger Jan Hellström. Den uppstoppade björnen i bakgrunden har också fått en flyttlapp som markerar vart den ska. Fopto: Håkan Luthman
 • Arbetet med Certusprojektet, som samlar de olika blåljusmyndigheterna i ett hus på Fyrvalla, började 2005. Nu går flyttlassen.
 • ”De nya lokalerna är till 99,9 procent klara. Men de kommer att finnas snickare här ett par veckor till”, säger Jonas Åsenstam.
 • Detta möts allmänheten av när vid besök på polisens nya reception. Fram till att de öppnar sker kontakt med polisen genom Bräcke och Krokoms polisstationer.

I slutet av förra veckan gick de första flyttlassen från polisstationen på Köpmangatan. Det flyttades under hela långhelgen. På onsdag till veckan slås portarna upp på Fyrvalla.

Annons

Under sju månaders byggande har de före detta militära lokalerna byggts om för att passa nutidens poliskår. På Köpmangatan har polismyndigheten hållit till sedan slutet av 1971.

Mitt bland flyttlådorna finns Jan Hellström.

– I torsdags efter lunch stängde vi här och fyllde de fem första flyttbilarna. Åtta dagar är avsatt för flytten och det går bra tycker jag, säger Jan Hellström, han är säkerhetsansvarig för nya Certusområdet och håller ordning på flyttbestyren.

Ett krux är att få ner alla möbler och lådor från de fyra våningarna med kontor, ovanför markplan.

– Vi har två hissar, och de är bara personhissar så det får inte plats så mycket varje gång, säger Jan Hellström.

Det är cirka 170 arbetsplatser som ska tömmas.

Det mesta tas om hand av Jämtflytt som har cirka 15 man i arbete. Fem lastbilar används för att köra grejer med.

Det största knusslet vid flytten är all teknik, berättar Jan Hellström.

I före detta receptionen står de särskilda fotocentralerna för id-kortsfotografering, de har ännu inte flyttats.

– Bara de kräver att särskild personal kommer och kopplar in igen i de nya lokalerna. Det är mycket teknik som ska flyttas och fungera, till exempel hela labb, säger Jan Hellström.

Det mesta flyttas av flyttfirman men vissa saker flyttar polisen själva.

– Våra arkiv, omhändertagna vapen och tjänstevapnen till exempel, säger Jan Hellström.

Flyttbilarna går i skytteltrafik mellan Köpmangatan och Fyrvalla.

Ungefär tvåhundra besökare kommer till polisstationen varje dag för bland annat förhör, passfotografering och inlämning av hittegods.

– Det kommer att bli mycket bättre för allmänheten här, säger Jonas Åsenstam, chef för verksamhetsstöd och projektledare för flytten.

Han befinner sig i de nya lokalerna på Fyrvalla. Under måndag och tisdag är det uppackning av lådor som flyttats under helgen. 6 maj öppnas dörrarna för allmänheten.

Strax innanför den nya receptionen finns ett antal förhörsrum.

– Det innebär att ingen tas med till polisernas kontor för förhör som vi gjort tidigare, säger Jonas Åsenstam.

En nyhet i receptionen är att det ska finnas en dator för allmänheten, där det bland annat går att göra polisanmälningar.

– Någon sådan hade vi inte på gamla stället, säger Jonas Åsenstam.

Säkerheten för personal som arbetar i receptionen blir också bättre.

Uttryckningsmöjligheterna blir också bättre menar han.

– Under sommaren kommer det att byggas en utryckningsväg ut på Genvägen. När fordonen kommer tillbaka åker de in från Stuguvägen, säger Jonas Åsenstam.

Flyttlassen kommer och går, flyttpersonal kånkar och bär lådor, skrivbord och bokhyllor.

Ordningspolisen och länskommunikationscentralen jobbar kvar på Köpmangatan och flyttar till Fyrvalla 12 maj. Också häktesavdelningen flyttar då.

Mer läsning

Annons