Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gäller hårdare tag mot dig som fildelar

/

I dag börjar Ipred-lagen gälla, och otillåten nedladdning av exempelvis musik, film och tv-serier på nätet kan i högre utsträckning leda till att nedladdaren tvingas betala.

Annons

LT försöker reda ut begreppen om vad som gäller, och vad som kan hända, från och med i dag, den 1 april 2009, när Ipred-lagen träder i kraft.

Att dela med sig av – och ladda ned – filer med musik, film, tv-serier och annat upphovsrättsskyddat material från internet har inte varit tillåtet. Men fram tills i dag har det varit svårare att komma åt den som olovligen gör det.

Varje dator som används för att surfa runt på internet har en IP-adress. Internetleverantören man har sitter i sin tur på uppgiften om vem som står för abonnemanget till den specifika IP-adressen. Men tills nu har det varit betydligt svårare för den som anser sig snuvad på sin upphovsrätt att kunna få fram vem som står bakom IP-adressen. Bara polis och åklagare har kunnat kräva ut den uppgiften tidigare, då det krävts misstanke om brott med fängelse på straffskalan.

Sedan riksdagen i februari i år röstade ja till EU:s Ipred-lag, eller antipiratlagen som den även kallas, är det nu lättare att få fram dessa uppgifter. Men lagen gäller bara fildelning som skett från och med i dag.

Genom den nya lagen får upphovsrättsinnehavaren rätt att kräva ut dessa uppgifter genom att gå till domstol. Upphovsrättsinnehavaren kan även företrädas av ett musik- eller filmbolag eller en branschorganisation som Antipiratbyrån.

Misstanken för att få ut uppgifter om IP-adressen ska vara intrång i upphovsrätten av ”viss omfattning” – något som ger en fingervisning om att det är de som fildelar i stor skala som ligger risigare till. Men eftersom lagen är dagsfärsk återstår det att se vilka de riktar in sig på.

När upphovsrättsinnehavaren fått ut abonnentuppgifterna kan de sedan skicka en varning, eller ett betalningskrav, till internetabonnenten. Om denne inte vill betala kan upphovsrättsinnehavaren åter gå till domstol för att kräva skadestånd i ett civilrättsmål.

Ett civilmål är ett mål mellan två enskilda parter. Det innebär att inga offentliga försvarare utses och den som förlorar måste stå för alla rättegångskostnader.

I detta mål måste bevis för att det är just den personen som står för abonnemanget som varit den som fildelat eller laddat ned filer.

Kritiker till den nya lagen menar dock att den är tandlös eftersom det sedan en tid tillbaka uppkommit nya sätt att dela med sig av filer, i dessa fall sprids inte IP-adressen på samma sätt.

Fotnot: Spotify är ett svenskt företag och en online-tjänst där användaren lagligt kan hämta hem och lyssna på så kallad streamad musik i sin egen dator.

Mer läsning

Annons