Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får vi själva välja hälsocentral

Från årsskiftet införs det fria vårdvalet i Jämtlands län. Efter två timmars debatt i landstingsfullmäktige slogs klubban i bordet.

– Det känns bra och roligt, det har varit ett hårt arbete med att hitta en bred uppgörelse, säger landstingsrådet Marianne Larm-Svensson (C)

Annons

– Det här beslutet är svårare att fatta än andra för det strider mot den ideologi som jag representerar, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S). Valfrihetssystemet strider inte mot valfriheten för den har vi haft tidigare, jag är inte emot privata företagare.

Men det är den fria etableringsrätten som oroar, där majoriteten i landstinget anser att deras möjlighet att styra primärvården omöjliggörs.

– Patienten får inte bli en kund där företagens vinstintresse styr, säger Harriet Jorderud.

Marianne Larm-Svensson pekar på landstingets modell som nytänkande och spännande jämfört med andra landsting, där socialekonomiska- och glesbygdsfaktorer premieras.

– Vår moderata vårdpolitik, och för övrigt hela Alliansens vårdpolitik, bygger främst på att vi i vårt län ska ha en hälso- och sjukvård som är likvärdig med landet i övrigt, säger Staffan Granström (M).

Han säger att de sätter vårdens kvalitet främst inom sjukvården, då minskar andra saker i betydelse, exempelvis vem som ska utföra vården.

– Den modell som vi etablerar ligger i framkant i landet. Inget annat landsting tycks ha en så tydlig behovsprofil som vårt hälsoval.

Owen Laws (MP) förstod att de borgerliga partierna var nöjda.

– År efter år har de som oppositionspartier lagt fram obalanserade budgetförslag som bara går runt om man genomför omfattande privatiseringar och konkurrensutsättningar, säger han i ett riktigt ideologiskt brandtal.

De har inte fått majoriteten i landstinget. Väljarna har velat annat.

– Det som väljarna i länet tidigare sagt nej till, tvingas de nu acceptera genom att regeringen kör över dem, säger han.

Men flera av de borgerliga partierna menar att detta flyttar makten över vården från styrelserummet till köksbordet.

– Detta är årtiondets reform, jag är glad och stolt över att tillhöra ett parti som bidragit till detta, säger Christer Siwertsson (M).

Men vinner Socialdemokraterna valet nästa år kommer de att plocka bort den fria etableringsrätten.

Mer läsning

Annons