Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får reumatikerna tillgång till badet igen

/
  • Äntligen ser frågan om bassängträning för reumatiker ut att vara på väg att lösa sig. Sedan årsskiftet har det inte funnits någon möjlighet att träna i bassäng men nu lovar Astrid Lönn-Jern att Sune Gärdlund, Rolf G Swedberg och andra berörda ska kunna börja träna om ungefär två veckor.

Snart har halva terminen gått och för reumatikerna har det trots ett beslut i landstingsfullmäktige inte funnits någon möjlighet att träna i bassängen på Remonthagen. Men nu ger verksamhetschefen Astrid Lönn-Jern besked, om ungefär två veckor ska reumatikerna kunna bada igen.

Annons

I januari beslutades att baden under ledning av rehabiliteringsassistent eller sjukgymnast skulle räknas som sjukvårdande behandling och omfattas av högkostnadsskyddet. Beslutet fattades efter att landstinget tidigare bestämt att de träningskort som vissa kroniskt sjuka grupper kunde lösa på Remonthagen inte längre skulle finnas kvar.

Bakgrunden var då att det inte var rimligt att landstinget bedrev verksamhet för grupper utan remiss och i konkurrens med privata näringsidkare inom friskvård. Reumatikerna protesterade högljutt. Landstinget beslutade då att den anpassade träningen är att anse som sjukvårdande behandling och att patientavgift skulle erläggas vid varje träningstillfälle och att behandlingen skulle omfattas av högkostnadsskyddet. Men fortfarande har reumatikerna inte fått någon bassängbehandling. Det har blivit ett långt ofrivilligt uppehåll i träningen för både Rolf och Sune.

– Jag känner ju att jag har blivit stelare i ryggen, säger Rolf G Swedberg.

Han har tillsammans med Sune Gärdlund drivit frågan om reumatikernas möjlighet att få behandling i bassängen på Remonthagen.

– Jag har gått och tränat på Remonthagen sedan 1975 och jag undrar hur vi hade mått om vi inte hade fått den här träningen, säger Sune Gärdlund.

Nu undrar de när de ska få möjlighet att träna nästa gång.

– Tiden går och den här terminen är ju snart borta, säger Sune Gärdlund.

Landstingsråd Robert Uitto, s, förstår att reumatikerna är frustrerade och han har också sett till så att verksamhetschefen Astrid Lönn-Jern fått påstötningar om att lösa frågan. Och nu ser det ut som att bassänggrupperna snart kan komma i gång med verksamheten.

– Vi sitter just nu och arbetar med det här och om ungefär två veckor räknar vi med att vara i gång. Vi har ännu inte informerat berörda, men det ska bli, säger Astrid Lönn-Jern, verksamhetschef för Remonthagen.

Mer läsning

Annons