Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar cykeltjuvens säsong

Antalet polisanmälda cykelstölder i Jämtlands län har minskat de senaste två åren. Men statistiken visar att de flesta stölderna sker under sommarmånaderna, cykeltjuvens högsäsong.

Annons

2008 anmäldes 628 cyklar stulna till länets polismyndighet. 2009 anmäldes totalt 452 cykelstölder. Hittils i år, januari till och med april, har 52 cykelstölder anmälts i hela länet.

Enligt försäkringsbolaget IF är det nu dags att skaffa sig bra koll på sin cykel.

– Särskilt nu på våren när många köper ny cykel är det lockande för tjuven att lägga vantarna på dem. Bra lås är givetvis den viktigaste åtgärden. Att ställa in cykeln nattetid minskar också risken för stöld, säger Helen Waldegren, på If.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är det främst hushåll med barn som drabbas av cykelstölder. Det är också vanligare att cykeln blir stulen på allmän plats än i hemmet.

Enligt BRÅ är cykelstöld det vanligaste enskilda egendomsbrottet. I landet som helhet har cykelstölderna minskat sedan början av 1990-talet, men minskningen har börjat plana ut de senaste året.

Men det är också många cykelstölder som aldrig anmäls till polisen, en anledning som spelar int är försäkringskyddet och värdet av den stulna cykeln.

I helgen håller Östersunds Auktionsverk i Oviken auktion med gods från polisens stöld och hittegodsavdelningar. På listan över vad som ska auktioneras ut är det många cyklar, i olika storlekar och sorter.

Mer läsning

Annons