Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar allvaret

/
  • Sandra Eberskoug och Erik Belin är två av medlemmarna i red­- aktionsgruppen för Canis lupus.
  • På redaktionsmötet dryftas en rad frågor. Bland annat hur Canis lupus nya design ska utformas och när tidningen ska lanseras i sin nya tappning.Foto: Håkan Luthman
  • Hanna Boije känner sig nöjd med valet av projektarbete där hon ingår i en redaktionsgrupp som under det kommande läsåret ska producera skoltidningen Canis lupus.
  • Sandra Eberskoug och Erik Belin är två av medlemmarna i red­- aktionsgruppen för Canis lupus.
  • På redaktionsmötet dryftas en rad frågor. Bland annat hur Canis lupus nya design ska utformas och när tidningen ska lanseras i sin nya tappning.
  • Sandra Eberskoug säger att projektarbetet till stor del handlar om eget ansvar och bra planering.

LT följer samhällsklassen SPMT07 under deras sista gymnasieår på Wargentinsskolan i Östersund. Ungefär en månad in på höstterminen har allvaret börjat.

Annons

Ett av årets största arbeten har dragit igång för eleverna i samhällsklassen SPMT07. Det obligatoriska projektarbetet omfattar 100 timmar och kräver mycket eget ansvar och stort engagemang från eleverna.

Klockan är 12.30 på onsdag och de 13 deltagarna i tidningsprojektet Canis lupus har samlats för ett redaktionsmöte.

– Jag har snackat med Anton och han säger att han kan göra en logga åt oss, berättar Björn Sterner.

Diskussionen tar fart i gruppen.

– Det måste vara en seriös logga. Säg det till honom, inflikar Erik Belin efter en stund.

Loggan och designen på hemsidan är bara ett par av de många punkter som avhandlas under mötet. Gruppen måste bland annat komma fram till hur webbtidningen ska lanseras och vilken dag, hur marknadsföringen ska ske och självklart vem som ansvarar för att planera releasefesten.

Redaktionsgruppen har precis påbörjat arbetet med skoltidningen Canis lupus som de tagit över från förra årets studenter och nu ska sätta sin prägel på. Att driva tidningen under ett års tid är deras val av projektarbete.

Alla elever väljer, med visst stöd från en handledare, sina egna arbeten. Att, som i fallet med redaktionen på Canis lupus, vara så många som 13 personer är däremot lite ovanligt. De flesta gymnasieelever genomför sina projektarbeten två och två, en del helt på egen hand.

Och projekten varierar mycket. Allt från att driva tidning till att spela in en skiva eller åka utomlands och arbeta som volontär ryms under paraplyet projektarbete.

Men oavsett ämne eller arbetssätt så hör arbetet till de allra viktigaste momenten under elevernas sista år. Kursen är på 100 poäng och ska därför motsvara samma antal timmar. Många lägger ner mycket mer tid än så.

Eftersom projektarbetet är så pass viktigt kan ämnesvalet för en del leda till viss beslutsångest. Men för Hanna Boije var valet av projektarbete enkelt.

– Jag valde det här som mitt projektarbete för att jag tyckte att det skulle vara roligt att äga tidningen det här året. Det är ju helt upp till oss vad som ska stå i tidningen och jag tror det kommer att bli lärorikt.

Projektarbetet består av ett antal olika steg. Först ska eleverna bestämma vilket projekt de vill arbeta med under året. Sedan ska de ta fram en idéskiss där de berättar vilka mål de vill nå med sitt arbete. Därefter ska en projektplan upprättas där eleven planerar arbetet och fastställer när projektets olika faser ska genomföras. Till sist ska projektet presenteras och redovisas. Under hela arbetets gång ska eleverna också föra loggbok.

– Även om vi är många som arbetar med samma projekt så är det ändå ett individuellt arbete, förklarar Sandra Eberskoug och fortsätter:

– Jag kan tycka att det faktiskt finns lite nervositet eftersom man i andra ämnen vet mer exakt vad som förväntas av en medan projektarbetet är mer upp till en själv.

Redaktionsmötet fortsätter och redaktionsgruppen fördelar arbetsuppgifterna mellan sig. Alla detaljer är inte avgjorda men när mötet avslutas har gruppen kommit överens om en sak; skoltidningen Canis lupus ska nylanseras på onsdag nästa vecka.

Mer läsning

Annons