Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är influensavaccinet här

/
  • Eva-Karin Marklund på sjukhusapoteket packar upp den första leveransen av influensavaccin som nu har kommit till Jämtland.
  • 500 doser vaccin ryms i varje ask. I denna leverans har Jämtland fått 7 500 doser.

I går kom influensavaccinet till sjukhusapoteket i Östersund där doserna ska fördelas för att skickas ut till hälsocentralerna i länet.

Och i dag, onsdag, kommer den första vaccinationen att ske.

Annons

Som LT tidigare berättat får länet endast 7 500 vaccindoser i denna första leverans. De som kommer att få första sprutorna är den vårdpersonal som löper allra största risken att bli smittad och en del riskgrupper som gravida och personer under 50 år.

20 procent av vaccinet kommer att gå till vårdpersonalen och 80 procent till riskgrupperna.

– Nu kommer vi att få en leverans per vecka som vi har lovat att distribuera, säger Eva Karin Marklund på sjukhusapoteket.

Nästa vecka räknar landstinget med att det kommer ytterligare 4 000 doser, tredje veckan 8 500 och 10 000 under fjärde veckan.

På grund av att landstinget i Jämtland får så pass begränsat med vaccin, under de första veckorna, har en turordningslista tagits fram för denna period. Det innebär att då kommer medicinska riskgrupper, alla från sex månader upp till 50 års ålder, föräldrar och syskon till barn inom medicinska riskgrupper, gravida och partners och barn till gravida som beräknas föda under 2009 att prioriteras.

Fortfarande finns det tio konstaterade fall av svininfluensan i länet, alltså fall som har verifierats i laboratorium. Under senare tid har vaccinationsviljan sjunkit i landet. Ungefär varannan säger att de tänker vaccinera sig.

LT:s webbfråga visar att 42 procent tänker vaccinera sig och har tänkt så hela tiden, medan 34 procent inte tänker ta någon spruta eftersom de tror att risken är överdriven.

Men i lördagens LT sa informationsstrategen hos landstinget i Jämtland, Anna-Lena Högström, att hon tror att läget ser annorlunda ut i dag.

– Nu kom 160 fall av influensan i Skellefteå häromdagen och det tror jag ruskar om ganska många. Om undersökningen gjorts direkt efter det, hade siffrorna säkert varit helt annorlunda. Eller när en gravid kvinna avled i Norge för en vecka sedan, sa hon då.

Hon blåste heller inte faran över, eftersom länet inte ens har sett början på influensan ännu. Hon hoppas att de hinner vaccinera så många som möjligt så ett större utbrott, som kanske kommer längre fram, kan bromsas.

Ändå kommer det att ta till slutet av januari nästa år innan alla som vill har fått vaccin.

Mer läsning

Annons