Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det polisens jobb

/
  • Per Handspik, kriminaltekniker hos polisen, berättar att man i utredningen av en brand bland annat försöker ringa in den plats där brandförloppet startat. Något som kan vara svårt i förödelsen.
Foto: Håkan Luthman
  • Per Handspik, kriminaltekniker hos polisen, berättar att man i utredningen av en brand bland annat försöker ringa in den plats där brandförloppet startat. Något som kan vara svårt i förödelsen.Foto: Håkan Luthman
  • Foto: Håkan Luthman
  • Polisens kriminaltekniker började i går att undersöka den brandhärjade byggnaden på Prästgatan i Östersund. Foto: Håkan Luthman
  • Per Handspik, kriminaltekniker hos polisen, berättar att man i utredningen av en brand bland annat försöker ringa in den plats där brandförloppet startat. Något som kan vara svårt i förödelsen.
  • Arbetet med att restvärdessäkra ”Lindexfastigheten” i centrala Östersund fortsatte under gårdagen.

I dag vid lunchtid började polisens kriminaltekniker undersöka den brandhärjade byggnaden på Prästgatan.

Annons

Utredningen rubriceras som mordbrand men brandorsak är ännu okänd. Rubriceringen är ännu så länge en juridisk teknikalitet.

– I dag ska vi försöka få en överblick över hur det ser ut, säger Per Handspik, som är en av de kriminaltekniker som undersöker brandplatsen. Då tittar vi om det finns några tecken på inbrottsskador och om någon tagit sig in på vinden.

Polisen jobbar nu helt förutsättningslöst för att finna brandorsaken. Man samarbetar då ofta med räddningstjänstens brandingenjörer och ibland även med konsulter från försäkringsbolag.

Det man letar efter är bland annat om det finns några spår efter brännbara vätskor och om det finns föremål som inte borde vara där.

– Vi försöker ringa in stället där branden börjat, säger Per Handspik. Oftast är det platsen där det är mest skadat av branden. Sen har vi också de vittnesuppgifter som finns sedan brandtillfället, de första iakttagelserna kan ge viktiga ledtrådar.

Vid 18-tiden på onsdagskvällen kallades återigen räddningstjänsten till byggnaden. Rökutveckling hade upptäckts från vindsvåningen och den undersöktes av brandmän.

Mer läsning

Annons