Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är även sjukhuset fritt från vattenparasiten

/

Efter 103 dagar anser även Östersunds sjukhus att de är fria från Cryptosporidier och återgår till normal vattenhantering.

Under torsdagen öppnades kranarna.

Annons

Landstingsdirektör Karin Strandberg-Nöjd har utifrån rekommendation av smittskyddsläkare Micael Widerström kunnat ge beskedet att kranvatten nu får användas som vanligt på sjukhuset.

Påbudet att koka kranvattnet i Östersunds kommun hävdes den 18 februari. Därefter inledde Östersunds sjukhus spolning av sina vattenledningar och det avslutades den 23 februari.

Men de kunde inte helt utesluta att sjukdomsframkallande Cryptosporidier fortfarande förekom i dricksvattnet i liten mängd så sjukhuset har fått vatten levererat från Gällö fram till nu.

Det beror på att sjukhuset vårdar särskilt riskutsatta patientgrupper, patienter med nedsatt immunförsvar, inom sin verksamhet varför vattnet fortfarande har levererats till vårdavdelningarna och till onkologmottagningen.

Allt för att säkerställa att inte patienter med nedsatt immunförsvar dricker kranvatten.

Under se senaste sex veckorna har ett 100-tal patienter med symtom på magsjuka i länet lämnat prover utan att några nya fall av Cryptosporidium-infektion har påvisats.

Mer läsning

Annons