Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk åklagare planerar ta över campingmordet

Den norske åklagaren Kristian Soknes förbereder sig på att ta över ärendet om det misstänkta mordet som skedde på Östersunds camping 2007.

Annons

Kristian Soknes säger till tidningen Adressavisen att det saknar motstycke i hur lång tid det gått sedan det misstänkta mordet inträffade och att fallet ännu inte kommit fram till en rättslig prövning och ett avslut.

48-åringen bodde tillsammans med sin flickvän på Östersunds camping våren 2007. Hon hittades död i ett uthyrningshus. Mannen anklagas för att ha förgiftat kvinnan med läkemedel, skurit henne i underlivet och fördröjt räddningsinsatsen.

För att målet ska överföras till Norge krävs att initiativet kommer från de svenska myndigheterna. Kristian Soknes och ytterligare en norsk åklagare hade ett möte med åklagare Stig Andersson i Östersund förra veckan.

– Det är helt öppet för att ha det här i Sverige eller Norge, säger Stig Andersson som har fallet på sitt bord.

– Vi gick genom förutsättningar för att det ska vara så lite hinder som möjligt för att föra över målet till Norge och gjorde bedömningar för att ha det i Sverige så att båda vägarna ska finns kvar, säger Stig Andersson.

Närmast funderar han på om möjligheten att överklaga häktningen till Högsta domstolen men beslut i överklagandefrågan måste i så fall tas högre upp i åklagarleden.

– Jag skulle inte tro att Högsta domstolen är så intresserad. De tar bara emot prejudikatsfall och det här är en ren bevisningsfråga, säger Stig Andersson.

Både tingsrätt och hovrätt har bestämt att 48-åringen ska vara försatt på fri fot och klagotiden går ut den 22 oktober.

Utan ett häktningsbeslut kan den misstänkte inte begäras utlämnad vilket påverkar förutsättningar för en rättegång i Östersund.

En annan norsk tidning, Dagbladet, har nyligen intervjuat föräldrarna till den döda kvinnan.

– Nu har det gått två och ett halvt år sedan mitt liv blev förstört. Och jag får ingen möjlighet att gå vidare. Att vänta på en dom bryter ner oss, säger kvinnans mamma, till Dagbladet.

Mer läsning

Annons