Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmannen klassas inte som psykiskt sjuk

/

Den 49-årige norrman som misstänks ha misshandlat sin sambo till döds för snart fyra år sedan är inte psykiskt sjuk.

Under fem dagar i maj blir det rättegång i hovrätten.

Annons

I april 2007 hittades en död kvinna i en av stugorna på Östersunds camping, några dagar senare riktades brottsmisstankar mot kvinnans sambo, den nu 49-åriga mannen. Mannen dömdes i april förra året, vid Östersunds tingsrätt, till ett år och sex månaders fängelse för grov misshandel.

Domen överklagades till hovrätten av samtliga parter. Åklagare Stig Andersson vill se en skärpning av straffet.

Rättegången i hovrätten var utsatt till slutet av januari i år men hovrätten begärde att det ska göras en rättspsykiatrisk undersökning, den stora. Rätten fick igenom sin begäran och rättegången ställdes in.

Det gjordes en liten rättspsykiatrisk undersökning tidigare och i tingsrättens dom stod att det också att det kan misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för gärningen så väl som vid undersökningstillfället. Det är det som låg bakom hovrättens begäran om en ny psykiatrisk undersökning.

"Det finns regler som säger att om en person lider av allvarlig psykisk sjukdom får denne inte dömas till fängelse, om det inte finns synnerliga skäl. Därför vill vi veta om det är så", sa Solveig Östbye Laitinen, hovrättsråd, till LT i januari.

Men nu är det fastställt att mannen inte klassas som psykiskt sjuk.

Den första rättegångsdagen är utsatt till 18 maj och är planerad att pågå i sammanlagt sex dagar.

Mer läsning

Annons