Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrman åtalas för giftmord

/
  • Vad som hände i campingstugan har polis och åklagare jobbat med sedan april förra året. I går åtalades den 47-årige norrman som bodde där med sin flickvän och som dog vid deras besök i Östersund. Foto:   HÅKAN LUTHMAN

Den norrman som tidigare suttit häktad drygt ett år misstänkt för mord på en kvinna i en stuga på Östersunds camping åtalas nu för brottet.

Annons

Åklagare Stig Andersson garderar också med en alternativ rubricering i åtalet; grov misshandel och vållande till annans död.

Den 47-årige norrmannen misstänks för att ha tagit livet av sin flickvän med uppsåt den 14 april 2007.

Han anklagas för att ha förgiftat kvinnan genom att tvinga, eller vilseleda henne, att inta läkemedel som innehåller bland annat smärtstillande och lugnande medel. Det ledde till en kombinationsförgiftning.

Norrmannen misstänks vidare för att ha skurit kvinnan i underlivet med en tapetkniv när hon befann sig i hjälplöst tillstånd, på grund av förgiftningen.

Enligt åklagaren ska han också ha fördröjt räddningsinsatsen genom att uppge fel adress.

Under häktningsförhandlingarna nekade 47-åringen till mordanklagelserna.

– Jag sitter i en situation som är omänsklig och hoppas ni tittar noga och objektivt på fallet, sa han under den sjunde omhäktningen i tingsrätten i mars.

Personal på häktet reagerade då på hans sviktande hälsotillstånd vilket ledde till att 47-åringen fick antidepressiva medel och sömntabletter.

I maj släpptes han ur häktet efter en omhäktningsförhandling. Det blev en överraskande vändning för polis och åklagare. Tingsrätten kom fram till att norrmannen inte längre kunde hållas inlåst. Ett norskt rättsintyg lades fram och där hade man kommit fram till något annat än i det svenska.

Misstankarna mildrades till grov misshandel och vållande till annans död. Det räckte inte för att hålla 47-åringen häktad längre. Visst nytt medicinskt material hade också betydelse i sammanhanget.

– Enligt en utredning som vi införskaffat kan det vara så att det inte har behövts så mycket tabletter för att kvinnan skulle ha dött av tablettförgiftning, sa mannens advokat Mats Bäck sedan hans klient släppts.

– Slutsatsen är inte så säker som man trodde i början.

Klart är att omfattande bevisning åberopas för att sy ihop åtalet till en fällande dom.

Åklagaren har listat 21 vittnen inför rättegången, däribland flera poliser och personer inom sjukvård och räddningstjänst som ska redogöra för sina iakttagelser.

En norsk kvinna som 47-åringen tidigare var gift med ska också höras, till styrkande av att han agerade på ett likartat sätt mot henne.

Hon hade också skärsår i underlivet och ändtarmen. I det fallet påträffades bland annat operationsknivar och en tapetkniv som polisen kopplade till mannen, enligt dokument i åtalet.

Det fallet ledde till att 47-åringen 2005 dömdes till ett och ett halvt års fängelse, för grov misshandel med kniv av sin tidigare fru i parets hytte i Steinkjer.

Mer läsning

Annons