Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlandsfondens vd: Jämtland ligger sämst till

Annons
- I år ligger Jämtland sämst till av Norrlandslänen.
Det säger Norrlandsfondens vd Lars-Olov Söderström om läget på konjunkturfronten och han bedömer att det handlar om en rejäl nedgång för Jämtlands län.
Enligt Norrlandsfondens konjunkturbarometer som presenteras i dag hänger nedgången i Jämtland ihop med att byggindustrin bromsat in kraftigt från en väldigt stark nivå och att verkstadsindustrin drabbats.
Inför våren väntar nya motgångar då den traditionellt starka byggbranschen förutspår kraftiga försämringar. Det framgår av Konjunkturbarometer Norrland som Norrlandsfonden presenterar i Östersund i dag.
Bland företagarna i Östersund planerar åtta av tio en personalminskning och endast nio procent nyttjar sin fulla kapacitet.
- Både orderingången från export- och hemmamarknad samt produktionen har tvärnitat i Östersund, säger Lars-Olov Söderström.
Endast en tiondel av företagen i Jämtlands detaljhandel lyckades under 2008 höja försäljningen.
Turistnäringen tycks vara ljuset i mörkret.
Även i år fortsätter turistnäringen i Jämtland att vara stark. Höstens konjunkturindex ligger på hela +20, till och med något bättre än 2007.
Hälften av turistföretagen tror på ökad omsättning under kommande halvår och har stora förhoppningar om en förbättrad lönsamhet.

Varje år görs en undersökning av konjunkturläget i olika branscher i Norrlands fem län, baserad på företagens egna bedömningar av nuläget och framtidsprognoser. Förra året hade Jämtland Sveriges starkaste konjunktur och siffrorna visade på en bred högkonjunktur. Men under 2008 har utvecklingen försvagats snabbt.

Mer läsning

Annons