Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland kan få billigare el

/

Billigare el där elen produceras, i norra Sverige, och dyrare där det är låg produktion, i de södra landsdelarna. Det kan bli resultatet när Sverige ska delas in i olika elregioner.

Annons

Sverige ska ha en mer internationell anpassad elhandel och Svenska kraftnät, SVK, har under ett års tid arbetat med ett förslag hur Sveriges framtida elkarta ska se ut.

Om två till tre veckor kommer SVK att besluta om att dela in Sverige i olika prisområden, så kallade anmälningsområden, för konsumtion och produktion av el. Enligt nuvarande förslag ska landet delas in i fyra delar.

Ett billigare elpris i norr blir förmodligen resultatet av indelningen.

– Men vi har inte analyserat hur mycket elpriset kommer att skilja mellan de olika regionerna, säger Maria Jäderberg, kommunikationsdirektör på Svenska kraftnät.

Enligt SVK finns ett antal flaskhalsar i Sveriges elnät, under vissa tider är det stort elflöde i vissa delar av nätet andra tider är det mindre. Men SVK menar att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att investera och bygga om dessa flaskhalsar eftersom trycket på dem varierar kraftigt.

En möjlig lösning de ser är att istället påverka handeln så att elflödet minskar eller att elproduktionen förändras. Det är med utgångspunkt i det som indelningen i regioner med olika priser har sin grund.

Genom en uppdelning blir behoven av elproduktion tydligare menar Maria Jäderberg.

– Vi har en överproduktion av el i norr men många av de tunga industrierna som använder mycket el finns i söder. Transporter av el gör dessutom att det blir svinn och det är onödigt, säger Maria Jäderberg.

Den föreslagna indelningen hänger ihop med de så kallade flaskhalsarna.

I rapporten konstaterar SVK att höga priser i ett område ger en grund till ökad elproduktion och mer sparsam förbrukning. Låga priser i ett annat område ger grund för att förlägga förbrukning i området.

– Det innebär att man kanske tänker att det är bättre att lägga industrierna i norr, eller att man bestämmer att producera mer el i söder, säger Maria Jäderberg.

SVK tror också att den förslagna uppdelningen på längre sikt kan leda till att prisskillnaderna minskar.

Planen är att det nya systemet ska börja gälla från sommaren 2011.

Mer läsning

Annons