Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordisk konferens om lärande i äldre åldrar

/
  • ”Kanske är 70 det nya 50?” Tine Fristrup och Henrik Zipsane är överens om att den moderna tidens seniorer har stora möjligheter att få ett rikt kulturliv – och att fortsätta lära livet ut.

Just nu pågår en nordisk konferens på Jamtli om kulturarv. Där slår man ett slag för lärande högt upp i åldrarna. – Att lära är att leva, säger Henrik Zipsane, museichef på Jamtli.

Annons

Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik (NCK) arrangerar under två dagar sin årliga vårkonferens på Jamtli. I år har lärande för den seniorer kommit i fokus.

– Man kan utvecklas hela livet. Det handlar inte bara om att lära för arbetsmarknad. Utan det handlar om att utvecklas på andra områden också, säger Henrik Zipsane.

Lärande och ett aktivt kulturliv kan vara ett sätt för äldre människor att behålla sin mentala hälsa enligt Henrik Zipsane.

– Det är bra om man kan träna den mentala förmågan. Det finns teorier om minskAad demens hos äldre människor på grund ett aktivt lärande, säger han.

I går var Tine Fristrup från Aarhus Universitet en av föreläsarna. Hon ser stora möjligheter och resurser i framtidens seniorer.

– Vi står med en ny äldre generation. Det här är personer som kan bidra med många olika saker, säger hon.

Vad finns det för fördomar om äldres förmåga att lära sig?

– Det är att när man blir äldre så vissnar man. Det är något etablerat.

Henrik Zipsane ser en stor potential i de pensionärer som besöker Jamtli.

Han berättar att när Jamtli gjorde en enkät visade den att uppemot 80 procent av de som besökte Jamtli kände att de hade kunskap att dela med sig av.

Mer läsning

Annons