Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobbat stöd i Östersund blir pilotfall i regeringsrätt

Ett mål från socialtjänsten i Östersund blir pilotfall i Regeringsrätten. Regeringsrätten ska pröva om kommuner har rätt att vägra missbrukare fullt försörjningsstöd därför att de inte tar emot hjälp för sitt missbruk, efter att två kammarrätter har fattat olika beslut i sådana frågor.

Annons
De mål som ska prövas i Regeringsrätten är överklagade beslut om socialbidrag från Mörbylånga och Östersunds kommuner.
Socialnämnden i Östersunds kommun har vid två tillfällen avslagit försörjningsstöd för en missbrukare i 40-årsåldern.
Socialnämnden ansåg att missbrukaren inte skulle ha något försörjningsstöd då han inte fullgjort sin i socialtjänstlagen reglerade plikt att själv bidra till sin egen försörjning.
Socialnämnden menar att missbrukaren vid flera tillfällen blivit erbjuden att försöka bryta sitt missbruk och att missbrukaren dessutom blivit erbjuden att flytta in på Boendebasen som är ett boende i en drogfri miljö.
På så sätt menar socialnämnden att de har tillgodosett klientens behov av bostad.
Socialnämnden avslog mannens ansökan om försörjningsstöd då nämnden menade att mannen inte medverkat till att förändra sin situation.
Mannen överklagade till länsrätten som slog fast att mannen hade rätt till försörjningsbidrag.
Då överklagade Östersunds kommun till kammarrätten.
Kammarrätten gick på kommunens linje och menade att det finns lägen där enskilda individer inte är berättigad till försörjningsstöd.
Samtidigt pågick ett liknande fall i Mörbylånga kommun där kommunen ville neka en narkotikamissbrukare försörjningsstöd.
Men där beslutade kammarrätten att missbrukaren hade rätt till försörjningsstöd. Därför ska nu dessa båda ärenden prövas av Regeringsrätten.

Mer läsning

Annons