Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ni har en grogrund för organiserad brottslighet"

/
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Therese Mattsson, chef för rikskriminalpolisen, varnar för den organiserade brottslighetens spridning. ”De finns inte hos er, men ni har en grogrund för gängen. Och rekryteringen är hur stor som helst, speciellt nu i kristider”Foto: Ulrika Andersson

Den organiserade brottsligheten har ännu inte fått fotfäste i länet. Men det finns en grogrund – framförallt nu under kristider.
– Ni har ännu inte Hells angels eller Bandidos i Jämtland eller Härjedalen. Var glada för det.

Annons

Det säger Therese Mattsson, chef för rikskriminalpolisen, vars uppgift primärt är att bekämpa den grova och organiserade brottsligheten på både nationell och internationell nivå.

På torsdagen föreläste hon på Gamla teatern i Östersund om framförallt de hårdast belastade kriminella gängen i landet: Hells angels, HA, och Bandidos.

– De har en otroligt effektiv organisation med en hierarkisk struktur, konstaterar hon.

För att bli medlem måste du kunna bevisa att du är värdig.

– Du måste visa att du är en duktig kriminell person som med kort varsel ska ställa upp ögonblickligen när chefen ringer; 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Det betyder att du inte kan ha ett vanligt jobb som oss andra.

– Det enda sättet du kan betala din månadsavgift till organisationen är därmed brott. Och basnäringen är narkotikahandel, säger Therese Mattsson.

Therese Mattsson säger att kartläggningen av de kriminella mc-gängen, förortsgängen som gör allt för att få samma status som HA och brottssyndikat som Original gangsters, är omfattande.

– De finns där det finns folk och en marknad och det är mest i syd- och mellansverige. Men ju mer effektiv polisen har blivit att bekämpa de här gängen, desto mer flyttas de ut i landet. Farsoten sprids i hela landet.

Fast glesbefolkade Jämtland och Härjedalen är, enligt Mattsson, förskonade från etablerade brottssyndikat.

– De finns inte hos er, men ni har en grogrund för gängen. Och rekryteringen är hur stor som helst, speciellt nu i kristider. Det viktiga är att samhället letar efter tecken.

Vilka då?

– Leta efter killarna i skinnvästar. Det är det första tecknet på att de börjar få fotfäste. Börjar de sälja saker? Är de uppe på konstiga tider i klubblokalen?

Samtidigt vill Therese Mattsson inte dra alla över en kam

– Även poliser kör motorcyklar. Och alla klubbar är inte kriminella.

Och trots att vi i samhället kan se laglydiga medborgare med skinnvästar och emblem som kör Harley Davidson, så har de med all säkerhet haft samröre med Hells angels.

– Eftersom emblemet är mönsterskyddat av Hells angels, måste man ha tillstånd av dem för att få bära det.

Mer läsning

Annons