Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till ersättning till fastigheter nära vindsnurror

Det blir ingen ny form av ersättning till fastighetsägare nära vindsnurror, om värdena minskar till följd av vindkraftsetableringar.

Annons

Två motioner om det här har varit aktuella för beslut i riksdagen i veckan och båda fick avslag.

Utbyggnaden av vindkraften är av stor omfattning i bland annat Jämtland, med en lång rad etableringar och projekteringar.

– Men ny etablering måste vara acceptabel av dem som bor i kraftverkens närhet, hävdade riksdagsman Christer Nylander (FP) i sin motion.

Han hänvisar till oron för att naturvärden som tystnad och vyer ska gå förlorade men också att fastigheters värde kraftigt sjunker.

Därför är det rimligt att fastighetsägaren kompenseras om man kan fastställa ett minskat värde på grund av etablering av vindkraftverk.

Fastigheter inom ett visst avstånd från nya snurror skulle omfattas av att bli värderade. Motionen lanserar en dansk modell som genomförs i ett pilotprojekt där.

Jan Ericson (M) var inne på liknande tankegångar i sin riksdagsmotion som även den avslogs i veckan.

Han argumenterar för att om så många nya vindkraftverk ska byggas, borde man se över om staten eller vindkraftverkets ägare ska ersätta närboende fastighetsägare för minskningar i marknadsvärde som vindkraftsetableringen medför.

Majoriteten i riksdagens civilutskott hänvisar till att när verksamhet orsakar skador på närliggande fastigheter så gäller civilrättsliga regler främst i skadeståndslagen, jordabalken och miljöbalken.

– Om ökade möjligheter till ersättning ska göras bör dessa göras i ett vidare sammanhang, enligt utskottet.

Mer läsning

Annons